A Espanya es diagnosticaran 296.103 nous casos de càncer durant aquest any 2025. Així ho contempla un informe de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM) que recull les estimacions d’incidència del càncer per al 2025 elaborades per la Xarxa Espanyola de Registres de Càncer (Redecan). D’acord amb les dades, això suposarà una pujada del 3,3% dels casos respecte l’any 2024. Segons les estimacions, el tipus de càncer més freqüentment diagnosticat en homes el 2025, igual que el 2024, serà el de pròstata (32.188), seguit de còlon i recte (27.224) i pulmó (23.442). En el cas de les dones el més detectat serà el de mama (37.682), còlon (11.999) i pulmó (11.064). Aquestes dades es van presentar ahir, precisament quan es va fer pública una investigació que assegura que prendre un got de llet al dia redueix el risc de càncer colorectal un 14%.
Aquesta dada surt d'una investigació basada en dades de més de mig milió de dones del Regne Unit al llarg de 17 anys. La llet té un efecte protector que s'atribueix al seu alt contingut en calci, que té un efecte protector sobre el còlon. De la mateixa manera, la investigació adverteix que el consum d'alcohol i el de carns vermelles i processades eleven el risc de càncer colorectal.
Augmenten els casos de càncer de còlon
Segons indica la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM), el càncer de còlon és el més comú i el segon més mortal a l'estat espanyol i la seva incidència, com indiquen les dades de la SEOM presentades aquest dilluns, està augmentant. Aquesta nova investigació, liderada per la Universitat d'Oxford (Regne Unit), ha recollit dades de 542.778 dones de 60 anys de mitjana i n'ha analitzat l'estil de vida (les dades incloïen 97 variables sobre la seva alimentació). Durant els 17 anys que es va fer seguiment de les dones, es van registrar 12.251 casos de càncer de còlon, fet que va permetre comparar les diferències entre la dieta de les dones que havien desenvolupat càncer i les que no.
Segons els resultats, que s'han publicat a la revista Nature Communications, els productes làctics són els aliments que més ajuden a prevenir el càncer colorectal: un iogurt al dia redueix el risc un 8% i un got de llet al dia, un 14%. Així doncs, en conjunt, per cada 300 mil·ligrams diaris de calci a la dieta, el risc de desenvolupar càncer es redueix en un 17%. L'estudi no ha analitzat si els suplements de calci aporten el mateix benefici. L'efecte protector del calci sobre el còlon es podria explicar per la seva capacitat d'unir-se als àcids biliars i als àcids grassos presents a l'intestí, de manera que aquests àcids no facin malbé la paret del còlon, assenyalen els investigadors.