És possible que molts hagin notat que aquest Nadal més persones del seu voltant han estat malaltes. Doncs bé, no és només una sensació. Durant les últimes setmanes han augmentat els casos d’una infecció contagiosa coneguda com a norovirus, un virus que afecta el tracte gastrointestinal. Els efectes d’aquesta afecció es resumeixen en vòmits, diarrea, nàusees, febre i malestar general. Segons la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica d'Espanya, l’increment dels casos ha sigut del 25% en comparació amb l’any anterior. A més, els territoris més afectats han sigut Catalunya, Madrid i Andalusia, amb especial atenció a les escoles, residències i hospitals.
El norovirus és un virus que es transmet de tres maneres diferents. Una persona pot infectar-se en estar en contacte amb algú que ja el té, en tocar superfícies contaminades o en consumir aliments o aigua que continguin el virus. Els experts apunten que el norovirus és capaç de resistir als processos de preparació dels productes que es comercialitzen als supermercats, amb un especial focus en els grups dels mol·luscs. Les ostres, cloïsses, musclos i navalles tenen una major tendència a transmetre el virus. Així mateix, entre els vegetals també poden ser un focus d’infecció productes com l’enciam i les hortalisses que es consumeixen crues i no han sigut regades amb aigua potable.
Quan una persona ingereix un aliment que conté el virus, la malaltia es manifesta entre 12 i 48 hores després de l’exposició. Així mateix, els símptomes solen durar d'un a tres dies, però es poden allargar en alguns casos, especialment en infants, gent gran i persones amb altres afeccions mèdiques. Els vòmits i la diarrea poden causar una greu deshidratació i requerir atenció mèdica.
Per la seva banda, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que el virus estomacal ha provocat 685 milions de casos de gastroenteritis aguda i 200.000 morts anuals en l'àmbit internacional. Si més no, el perill mortal del norovirus queda completament descartat als països desenvolupats on no abunden els casos de desnutrició. L’augment de les últimes setmanes no és nou, ja que el 2013 es va produir un brot al Noma de Copenhaguen, un dels millors restaurants del món. El cas va fer la volta al món perquè els empleats van continuar treballant tot i estar infectats, fet que va derivar en la contaminació dels plats que ingerien els clients. Uns anys abans es va donar un cas similar a Londres, al restaurant Fat Duck, per culpa d'unes ostres contaminades.