La tercera onada comença a desaccelerar-se a Catalunya, que redueix el nombre de nous contagis. Amb tot, el Secretari General del Departament de Salut, Marc Ramentol, ha advertit que "l'amenaça de la soca britànica" no permet plantejar-se un relaxament de les mesures implementades per frenar la pandèmia de la Covid.
El pròxim diumenge 7 de febrer, s'acaben les restriccions imposades pel Govern que, entre altres, mantenen el confinament perimetral per municipis, limiten les reunions socials a sis persones, obliga a tancar els gimnasos i centres esportius, així com imposa que els restaurants només puguin mantenir la seva activitat en la franja dels esmorzars i dinars alhora que els comerços, excepte els essencials, han d'estar tancats els caps de setmana.
Estudiar les noves mesures
Ara bé, tot i que les dades milloren a Catalunya, Ramentol ha estat clar i ha recordat que la pandèmia de Covid no s'ha acabat. A més, ha agregat que la situació actual, marcada per la nova soca de coronavirus detectada al Regne Unit a l'octubre, tampoc permet ser optimista. Aquesta nova variant, segons el govern britànic, és més contagiosa i letal.
"A partir del 7 de febrer no podem dir a la població que ja ha passat, perquè no és el cas", ha precisat Ramentol en una entrevista a Catalunya Ràdio. Malgrat això, no ha avançat si es mantindran les restriccions vigents, es relaxaran o s'imposaran de noves. "Ho estudiarem aquesta setmana".
Eleccions
De cara a les eleccions, que tindran lloc el pròxim 14 de febrer, ha remarcat que el Govern treballa perquè els espais de votació siguin llocs segurs pels electors davant la pandèmia de Covid. Amb tot, ha posat en relleu que des del departament de Salut ja s'ha advertit que no era el context ideal per dur a terme els comicis.
El primer motiu perquè es viu una situació excepcional marcada per la pandèmia, per la qual cosa no és el millor moment per mobilitzar a cinc milions de persones en un sol dia. D'altra banda, també pel desànim que hi ha entre la població, marcat per la crisi sanitària, que ha desencadenat una de social i econòmica. Això, ha matisat, pot desincentivar el vot.
"No hi ha cap estudi que demostri una relació directa entre les eleccions i la pandèmia", ha indicat Ramentol, que ha afegit que s'ha de veure "l'efecte que té" que, potencialment, es mobilitzin cinc milions de persones en aquella jornada. "El risc zero és impossible de garantir", ha alertat.
Catalunya rep 40.000 dosis menys de vacunes
Pel que fa a la campanya de vacunació, Ramentol ha explicat que aquesta setmana s'acabaran les vacunes que fins ara ha rebut Catalunya. De fet, el Secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va exposar recentment que, a partir de dilluns, les neveres estarien buides i no tindrien més dosis per subministrar.
En aquest context, Ramentol ha precisat que l'Estat espanyol els ha entregat 40.000 vacunes menys de les que estaven pactades. Això es deu el fet que les farmacèutiques han entregat a la Unió Europea menys dosis de les que s'havien compromès.
De moment, ha detallat s'ha prioritzat administrar la segona dosis aquelles persones que ja n'havien rebut una, ja que aquest tractament requereix de dues injeccions que s'han d'aplicar amb 21 dies de diferència. Quan tornin a arribar les dosis programades, ha avançat, s'iniciarà la segona fase de la campanya de vacunació que contempla administrar el vaccí a aquelles persones majors de 80 anys que viuen en els seus propis domicilis.
Fins ara, en la primera etapa, s'ha vacunat a persones que viuen en residències, així com a personal sanitari tant dels centres geriàtrics com dels hospitals.