Els espais verds de les ciutats compleixen un paper fonamental en el benestar dels habitants. Així ho ha determinat un estudi dut a terme per un equip internacional dirigit per la Universitat de Ginebra (UNIGE) que analitza com influeixen aquests espais independentment d'altres factors com la classe social o l'edat. Per això advoquen per no reemplaçar-los sinó al contrari, perquè el paper que compleixen és molt més important que el que tenen altres llocs on les persones es troben, com els centres comercials.
Quan aquests parcs estan tancats, com durant la pandèmia de COVID-19, s'intensifiquen les desigualtats en el benestar. Els parcs públics són un lloc d'esbarjo on es poden realitzar múltiples activitats: des d'exercici físic, fins a activitats en contacte amb la naturalesa, poden servir per conrear l'amistat, on es pot experimentar un sentiment de llibertat, etcètera.
La investigació
Per dur a terme l'estudi, els científics van realitzar entrevistes a habitants de quatre megaciutats asiàtiques: Chennai, Singapur, Manila i Xangai. Els resultats van mostrar que, a més de beneficiar la biodiversitat i constituir un petit pulmó verd en aquests llocs, també satisfan moltes altres necessitats humanes essencials encaminades al benestar personal.
Tal com explica Marlyne Sahakian, professora del Departament de Sociologia de la Facultat de Ciències Socials de l'UNIGE i primera autora de l'estudi, "en lloc d'utilitzar nocions subjectives com la felicitat, utilitzem una llista de nou 'necessitats protegides' que recentment han desenvolupat col·legues de la Universitat de Basilea. Aquestes necessitats corresponen al que la societat pot oferir a la població a través del sector públic. Aquesta llista de necessitats protegides és el resultat d'una anàlisi de la literatura científica i va ser validat entre la població suïssa i per panells d'experts".
La llista està composta pels següents nou elements: la disponibilitat de béns que satisfan necessitats vitals; convertir l'ideal de la vida quotidiana en realitat; viure en un ambient agradable; créixer com a persona; autodeterminació; realitzar activitats valorades pels usuaris; formar part d'una comunitat; prendre part en les decisions sobre el futur de la societat i sentir-se protegit per la societat.
Partint d'aquests criteris, els investigadors van preguntar als residents sobre el seu ús dels parcs públics i els beneficis que en derivaven. Les seves respostes van mostrar primer que la gent pot avaluar el seu benestar utilitzant aquestes necessitats protegides i, en segon lloc, que l'ús d'aquests espais verds satisfà aquestes necessitats en alt grau. Per això, els experts conclouen que "en el context immediat d'un post-COVID-19 ambient, on la despesa pública probablement serà més limitada que abans, és encara més important mantenir la infraestructura dels parcs (punts d'accés a l'aigua, banys, senders, etc.) i garantir el seu accés per a tota la població".