Malgrat que la llet –sobretot la de vaca– és un aliment que es consumeix en grans quantitats a molts països del món, té bastants detractors que tenen força arguments en contra de consumir-la. Tant és així que hi ha els qui consideren que no és ni un producte adequat per a les persones adultes, ni tan sols, en alguns casos, per als éssers humans en general.

Però malgrat tenir enemics, la ciència sí que ha estat capaç de demostrar que la llet de vaca té almenys diversos aspectes que són beneficiosos per a la salut de les persones, tant per als més petits com per als adults. Tot seguit veurem cinc aspectes que defensen científicament la llet com a aliment per a l'edat adulta.

Està plena de nutrients

La llet és una excel·lent font de vitamines i minerals, inclosos els nutrients d'interès, que en moltes poblacions es consumeixen poc en la dieta diària. Proporciona potassi, B12, calci i vitamina D, elements, tots ells, molt necessaris. A més, també és una bona font de vitamina A, magnesi, zenc i tiamina.

Així mateix, la llet és una excel·lent font de proteïnes i conté centenars de diferents àcids grassos, inclosos l'àcid linoleic conjugat i els omega-3. L'àcid linoleic conjugat i els àcids grassos omega-3 estan relacionats amb beneficis per a la salut tals com un risc més baix de diabetis i malalties del cor.

És una font de proteïnes

Una sola tassa de llet conté 8 grams de proteïna. A més, conté els nou aminoàcids essencials necessaris perquè el teu cos funcioni a un nivell òptim. En la llet hi ha dos tipus principals de proteïnes, la caseïna i la proteïna de sèrum. Les dues es consideren proteïnes d'alta qualitat.

Són alguns els estudis que han revelat que beure llet s'associa amb un risc més baix de pèrdua muscular relacionada amb l'edat. De fet, un consum més alt de llet i productes lactis s'ha relacionat amb una massa muscular més grossa de tot el cos i un més bon rendiment físic en els adults grans.

A més, és una alternativa natural a les begudes de proteïnes altament processades comercialitzades per a la recuperació després dels entrenaments.

Beneficia la salut òssia

Beure llet s'ha associat durant molt de temps amb ossos sans.

Això es deu a la seva poderosa combinació de nutrients, que inclouen calci, fòsfor, potassi, proteïnes i vitamina K2. Tots aquests nutrients són essencials per mantenir els ossos forts i saludables.

Incorporar llet i productes lactis a la dieta pot prevenir malalties òssies com l'osteoporosi i la fractura d'ossos, especialment en el cas de les dones.

Ajuda a prevenir l'augment de pes

Diversos estudis han relacionat la ingesta de llet amb un risc més baix d'obesitat. Encara que pugui resultar sorprenent, aquest benefici només s'ha associat amb la llet entera.

La llet conté una varietat de components que poden contribuir a la pèrdua de pes i a prevenir l'augment de pes. Per exemple, el seu alt contingut de proteïnes ajuda a sentir-se sadollat durant més temps, la qual cosa pot evitar menjar en excés.

A més, l'àcid linoleic conjugat en la llet i els alts nivells de calci promouen la descomposició del greix i la inhibició de la producció de greix.