Cada quant necessitem menjar? El cert és que la resposta és complicada, perquè depèn de molts aspectes: l'edat, la salut, l'exercici físic que es realitzi al llarg del dia... Tots aquests factors poden influir a l'hora de sentir el buit en l'estómac i que el cervell ens avisi que tenim ganes de menjar.
Però tot i això, algunes persones tenen aquesta sensació de gana contínua i podrien estar menjant gairebé sense parar durant el dia o, almenys, cada poc temps. Encara que en aquestes ocasions el millor és acudir a un especialista, hi pot haver diverses raons que ho expliquin. Aquestes són algunes d'elles.
No s'ingereix la proteïna necessària
Consumir prou proteïna és important per controlar la gana. La proteïna té propietats reductores de la gana que poden ajudar a consumir menys calories durant el dia, perquè actua augmentant la producció d'hormones que provoquen la sacietat i reduint els nivells d'hormones que estimulen la gana. En aquest estudi realitzat a la Universitat de Missouri, 14 homes amb excés de pes que van consumir el 25% de les seves calories de proteïnes durant 12 setmanes van experimentar una reducció del 50% en el seu desig de menjar entrepans a altes hores de la nit, en comparació amb un grup que va consumir menys proteïnes.
No es dorm prou
Dormir de forma adequada és extremadament important per a la salut. El son és necessari per al funcionament adequat del cervell i el sistema immunitari i s'associa amb un menor risc de diverses malalties cròniques, incloses les malalties cardíaques i el càncer. A més, és un factor en el control de la gana, ja que ajuda a regular la grelina, l'hormona estimulant de la gana. La falta de son condueix a nivells més alts de grelina, pel que pot es pot sentir més gana quan es té falta de son.
Aquest estudi de la Universitat d'Uppsala a Suècia es va fer entre 15 persones que es van veure privades de son durant només 1 nit van reportar que tenien significativament més gana i van triar porcions un 14% més grans, en comparació amb un grup que va dormir durant 8 hores. Dormir prou també ajuda a garantir nivells adequats de leptina, una hormona que promou la sensació de sacietat.
Menjar massa carbohidrats refinats
Els carbohidrats refinats han estat processats i desposseïts de la seva fibra, vitamines i minerals. Una de les fonts més populars de carbohidrats refinats és la farina blanca, que es troba a molts aliments a base de cereals com el pa i la pasta. Els aliments com els refrescos, els dolços i els productes enfornats, que estan fets amb sucres processats, també es consideren carbohidrats refinats. Atès que els carbohidrats refinats manquen de fibra, el cos els digereix molt ràpidament.
Aquesta és una de les principals raons per les quals pot tenir gana amb freqüència, ja que no promouen una sensació significativa de sacietat, com recull aquest estudi del Maastricht University Medical Centre.
Seguir una dieta baixa en greixos
El greix juga un paper clau per mantenir-te sadollat. Això es deu en part al lent trànsit gastrointestinal, el que significa que pren més temps digerir-lo i roman a l'estómac per un període prolongat. A més, menjar greixos pot conduir a l'alliberament de diverses hormones que promouen la sensació de sacietat.
Un estudi de la Universitat de Filadèlfia, que va incloure 270 adults amb obesitat va trobar que aquells que van seguir una dieta baixa en greixos van tenir augments significatius en els antulls de carbohidrats i preferències per aliments amb alt contingut de sucre, en comparació amb un grup que va consumir una dieta baixa en carbohidrats.