Des de l'inici de la pandèmia l'afluència de pacients als Centres d'Atenció Primària (CAP) ha augmentat de forma desmesurada. Tanmateix, ha estat aquest darrer dilluns quan s'ha batut el rècord de visites per covid-19 als CAP de Catalunya amb un total de 73.628 visites, la xifra diària més alta des que Salut recull les dades de la pandèmia del coronavirus, aquesta vegada, a causa de la transmissibilitat de la variant òmicron.
Així i tot, la xifra de visites més alta que s'havia registrat fins ara - 61.275 visites - no queda tan lluny del rècord batut aquest dilluns, sinó que també s'emmarca dins d'aquesta sisena onada de la pandèmia. Durant la cinquena onada el nombre més alt comptabilitzat als CAP va ser de 47.992, segons informa el departament a través del seu portal web.
100% de casos òmicron
L'arribada a aquestes xifres rècord, que no s'havien produït en cap moment des de l'inici de la pandèmia, s'expliquen per la influència de la variant òmicron, que ja suposa la totalitat dels casos que es detecten a Catalunya. De fet, aquest dimarts Catalunya ha tornat a notificar la dada de contagis més alta fins al moment: prop de 30.000 positius en un dia.
Justament amb la intenció de descongestionar la demanda de l'atenció primària, la directora del Servei Català de Salut, Gemma Craywinckel, va anunciar aquest dilluns la possibilitat de notificar directament a les farmàcies adherides al programa TAR les persones que donin positiu a un test d'antígens.
Més de 1.300 farmàcies
El Departament compta amb més de 1.300 farmàcies adherides al programa TAR, i en aquest marc, si una persona dona positiu amb un test d'automostra de venda lliure, podrà trucar a una de les farmàcies autoritzades perquè notifiquin el resultat. A l'hora de notificar el resultat positiu, caldrà fer-ho igual com es feia fins ara al CAP: identificant-se amb el CIP o DNI i referenciant la marca del TAR.
"És un nou canal que s’adhereix als ja existents. Pensem que ens pot facilitar molt la recollida de positius en el moment que estem. No està pensat perquè tingui una durada indefinida. Dona resposta en un moment d’incidència molt alta", ha matisat Craywinckel.
Crítiques a la Generalitat
Una decisió que ha aixecat polseguera entre el sector de la infermeria, que acusa la Generalitat de "cedir als interessos dels empresaris de les oficines privades de farmàcia".
En un comunicat, el sindicat d'infermeria SATSE de Catalunya critica que "en lloc de reforçar l'atenció primària amb els professionals i mitjans suficients que permetin que els tests de covid puguin realitzar-se de manera segura i gratuïta als centres de salut". Els infermers creuen que el Govern fa "passos cap a la privatització de la sanitat" i insisteix que les proves diagnòstiques s'han de poder fer als centres "sense esperes, costos ni problemes.