Disposar d'oxigen i medicines a casa està "generant pànic" i provocant escassetat als hospitals, segons els metges, fet que també provoca por en els pacients que es troben en estat crític enmig d'un empitjorament de la crisi de la Covid, segons recull el The Guardian. L'Índia ha superat aquest dilluns els 17 milions d'infectats per coronavirus des de l'inici de la pandèmia. La segona onada en la qual està immers el país fa que hi hagi xifres de rècord de contagis i morts per cinquè dia consecutiu al país. La situació és crítica per la falta d'oxigen als hospitals. Només en les últimes 24 hores s'han sumat 352.991 nous contagis i 2.812 morts. Per ara, els nombres més alts registrats en tota la pandèmia. Aquestes dades fan pujar les xifres totals a 17,3 milions de contagis i 195.123 morts.

El país continua sent el país amb les pitjors dades de contagis del món, que representen més d'un terç del total global d'infeccions confirmades el diumenge per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), amb un total de 830.806 nous contagis de coronavirus. El país havia deixat enrere una primera onada de casos el passat mes de febrer amb unes xifres per sota de les 9.000 infeccions, unes dades que queden lluny comparades amb l'actualitat.

Limitacions als hospitals

La pujada de contagis, segons recull Efe, ha suposat un augment significatiu en el nombre d'hospitalitzacions amb més del 16% de casos actius del total de 17,3 milions registrats fins ara. Això ha comportat una situació crítica als hospitals de les regions més afectades i també escassetat de recursos per fer front al virus.

Nova Delhi, confinada des de fa una setmana, és una de les regions més afectades amb limitacions importants d'oxigen als hospitals, fet que ha deixat els nivells al mínim pel que fa al subministrament vital. Dissabte, un hospital de la ciutat va informar de la mort de 20 pacients després que la pressió d'oxigen baixés per la falta d'aquest gas.

Prop de mitja dotzena de la ciutat han informat de l'escassetat d'oxigen de la que depenen centenars de pacients de coronavirus, que requereixen respiració assistida. Només la capital ha registrat 25.000 casos diaris amb una taxa de positivitat de més del 35%, és a dir que almenys, una de cada tres persones sotmeses a test de coronavirus estaven infectades. 

La demanda d'oxigen ha augmentat més del 20% a escala nacional en els últims dies, fet que provoca també una escassetat i l'oxigen arriba només 30 minuts abans d'esgotar-se el subministrament i posa en risc centenars de vides, segons el rotatiu britànic. De fet, quan els familiars sabien a través de les advertències dels mateixos hospitals que hi faltava oxigen, ells mateixos sortien a buscar-ne. 

El mercat negre aprofita

Enmig del caos i l'escassetat també ha sorgit un mercat negre amb força. Sobretot amb oxigen i Remdesivir. Els cilindres i els medicaments es venen a uns preus desorbitats. Durant el cap de setmana, tres homes van ser arrestats per intentar vendre les injeccions de Remdesivir per 40.000 rupies (441,87 euros).

Per ara, el confinament a Delhi s'allargarà fins al dia 3 de maig. Malgrat tot, els casos continuen augmentant a tot el país. El diumenge, la ciutat de Bengaluru es va convertir en la primera ciutat després de Delhi en registrar més de 20.000 nous casos de coronavirus en un sol dia. 

Canvis en el programa de vacunació

Fa uns dies, el país va anunciar canvis en la campanya de vacunació. El canvi és la resposta a la creixent taxa d'infecció per coronavirus del país un fet que podria provocar que els subministres de vacunes d'arreu del món es veiessin afectats. 

A partir de l'1 de maig, segons recull el diari britànic The Guardian, tots els estats del país podran administrar dosis a qualsevol persona que tingui més de 18 anys. El govern central ha canviat d'estratègia en veure aquesta segona onada entrant amb força al país. Els contagis han estat atribuïts a una variant de "doble mutant" altament infecciosa que s'ha propagat en ciutats i pobles on s'havia relaxat el distanciament social després d'una caiguda de més de sis mesos.

 

 

Imatge principal: una ambulància recorre els carrers de Bangalore / Efe