Amb l'epidèmia d'obesitat que vivim en gran part dels països desenvolupats, l'opció d'una beguda gasosa amb edulcorants artificials s'ha convertit en una elecció que molts consideren saludable. Tanmateix, tot apunta que això es troba molt lluny de la realitat.
Segons un estudi, existeix una correlació entre el consum d'aquestes begudes i la possibilitat de tenir un accident cardiovascular. En principi, els resultats són extrapolables a dones en l'edat de la menopausa, que és sobre qui s'ha realitzat aquest estudi que s'acaba de presentar, però caldrà estar pendents per veure què passa en la resta de la població.
La investigació ha estat realitzada per l'Albert Einstein College of Medicine de Nova York i les dades són molt significatives: les dones que prenien dos o més begudes baixes en calories per dia presentaven un risc significativament major de problemes vasculars. En concret, un 23 per cent més de probabilitats de tenir un accident cerebrovascular, un 31 per cent més probabilitats de tenir un vessament cerebral causat per un coàgul, un 29 per cent més probabilitats de desenvolupar una malaltia cardíaca i un 16 per cent més probabilitats de morir en general. I això que la mostra no és petita: l'estudi es va començar el 1993 i per ell han passat 81.714 dones d'entre 50 i 79 anys d'edat. De moment, els investigadors diuen que cal ser prudents i afirmen que no han trobat una explicació causa-efecte però sí una correlació entre ambdues circumstàncies.
Aquest tipus de begudes, encara que no portin sucre, poden engreixar el mateix o més que els seus equivalents ensucrades
Caldrà esperar en la reacció de la resta de la comunitat científica als resultats de l'estudi que ha estat publicat a la revista Stroke de l'Associació Americana del Cor. La investigació no especifica quins edulcorants concrets consumien aquestes dones, pel que encara no està clar quin d'ells podria ser més nociu o contribuir específicament a un risc més gran d'accident cerebrovascular.
El que sí que és cert és que no és la primera investigació que apunta als riscos que poden oferir aquest tipus de begudes. Un altre estudi dut a terme en el Departament de Neurologia de la Universitat de Miami en va posar de manifest que les persones que les consumeixen diàriament tenen tres vegades més risc de demència en comparació amb els que beuen una per setmana.
I una altra investigació duta a terme a l'Hospital General de Massachussets va concloure que aquest tipus de begudes, encara que no portin sucre, poden engreixar el mateix o més que els seus equivalents ensucrades. Entre les possibles causes, s'apunta que les begudes light podrien ser capaces d'activar els receptors del sabor dolç, incrementant així la nostra necessitat de consumir una cosa ensucrada i a més augmentant la nostra gana. També s'està estudiant com alteren l'equilibri d'hormones intestinals que regulen la gana i la sacietat.