El regulador britànic de medicaments ha aprovat aquest matí una pastilla antiviral eficaç per tractar la Covid-19, d'una manera potencialment revolucionària: amb la primera píndola oral antiviral del món, coneguda com a molnupiravir, després d'haver constatat que és “segura i eficaç per reduir el risc d'hospitalització i mort en persones contagiades de forma lleu a moderada i que tenen un major risc de desenvolupar una malaltia greu”.
La Gran Bretanya és el primer país que aprova aquesta pastilla que ha estat desenvolupada conjuntament per Ridgeback Biotherapeutics i Merck. L'eficàcia d'aquest tractament rau en evitar que el virus es repliqui de forma ràpida per tot el cos i aconsegueix mantenir baixos els nivells de virus que aconsegueixen que el pacient derivi en una situació d'extrema gravetat. Així doncs, la pastilla es podrà administrar fora d'un hospital. La Medicines and Healthcare products Regulatory Agency, MHRA, assegura que la decisió “segueix una revisió rigorosa de la seva seguretat, qualitat i eficàcia”.
Les recomanacions per prendre-la
Segons les dades dels assaigs clínics, la píndola oral és més eficaç quan es pren durant les primeres etapes de la infecció. Com a tal, el regulador britànic determina que el millor és durant els cinc dies posteriors a l'inici dels símptomes. La píndola antiviral ha estat autoritzada també per les persones que pateixen obesitat, diabetis o una malaltia cardíaca i també per a persones majors de 60 anys.
El secretari de Salut del Regne Unit, Sajid Javid, ha titllat de “dia històric per al Regne Unit que es converteix en el primer país del món que aprova un antiviral que es pot prendre a casa per combatre el coronavirus". I afegeix: “Aquest serà un canvi de joc per als més vulnerables, que aviat podran rebre el tractament innovador”.
La directora executiva de la MHRA, June Raine, assegura que la píndola facilitarà en gran mesura el tractament de la Covid, "un virus que ha provocat l'hospitalització de milions de persones a tot el món i un immens estrès als serveis de salut i el personal atenció mèdica". Cal recordar que més de 5 milions de persones han mort a causa d'aquest virus.
I ara, els Estats Units?
Està previst que un comitè assessor de l'Administració d'Aliments i Medicaments dels Estats Units avaluï les dades de seguretat i eficàcia de la píndola el proper 30 de novembre i decideixi si l'aprova o no per a l'autorització d'ús d'emergència. El director executiu de Merck, Robert Davis, ja va avançar en declaracions al canal CNBC que el fabricant de medicaments "està llest per produir i distribuir desenes de milions de dosis de les píndoles antivirals si rep l'aprovació regulatòria".