Després de dos anys de pandèmia, ha quedat palès que és possible reinfectar-se de covid-19. N'és prova el fet que, segons l'Institut Nacional de Salut Carles III, l'esclat de la nova variant òmicron ha multiplicat per sis el nombre de reinfeccions a l'estat espanyol. Ara bé, és possible contagiar-se de la variant òmicron més d'un cop? Doncs bé, tal com publica La Razón, els experts apunten que sí que és possible. "Amb un nivell d'incidència tan alt com l'actual i pel que hem vist en etapes prèvies, la reinfecció amb òmicron segur que es produirà i és més viable que passi en comparació amb variants prèvies, però la veritat és que no és probable a curt termini més enllà de situacions molt concretes. I encara no se n'ha confirmat cap perquè amb prou feines hem tingut marge de temps", declara el doctor Benito Almirante, portaveu de la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica.
Una dada que escau esmentar per la seva importància és la que ha aportat l'Imperial College de Londres. Així doncs, segons els acadèmics britànics, la protecció després d'un contagi d'òmicron és del 19%, fet que multiplica el risc de reinfecció fins a 5,4 vegades en comparació amb la variant Delta o l'original de Wuhan. "Patir diverses infeccions amb la mateixa variant és estrany, però sens dubte no impossible", assegura la doctora Àfrica González, catedràtica d'Immunologia del Centre d'Investigacions Biomèdiques (Cinbio) de la Universitat de Vigo.
No obstant això, per a Estanislao Nistal, viròleg i professor de Microbiologia de la Universitat CEU San Pablo de Madrid, l'altíssim percentatge de persones vacunades a Espanya provoca que la possibilitat de reinfectar-se es redueixi encara més, per la qual cosa probablement l'estat espanyol registri moltes menys reinfeccions en comparació amb altres països europeus del nostre entorn on els nivells de vacunació són més baixos.
Tanmateix, quan es pot considerar que un nou contagi és una reinfecció? Doncs bé, el doctor Almirant indica que "per reinfecció s'entén aquell contagi que es produeix almenys amb una distància entre tots ambdós contagis de 90 dies". I explica que "si es registra en un període d'unes sis o vuit setmanes podríem estar parlant de la mateixa malaltia, ja que és possible que el virus no s'hagi eliminat de l'organisme i apareguin restes a les proves diagnòstiques més minucioses".
D'altra banda, un dels factors claus respecte a les reinfeccions és la resposta immune generada per la mateixa covid-19. En aquest sentit, la doctora González assenyala que "el temps d'un segon contagi no hauria de ser inferior a la durada dels anticossos neutralitzadors que desenvolupem després d'infectar-nos. S'estima que els anticossos neutralitzadors romanen uns tres mesos, per la qual cosa és molt estranya una reinfecció abans d'aquest període de temps".
Amb tot, la clau de volta rau en els anticossos, ja que, tal com explica la doctora González, els nivells d'anticossos que tinguem són claus per bloquejar el virus abans no entri i infecti les cèl·lules. "El problema és que els anticossos poden defallir en uns mesos i podríem tornar a infectar-nos", afirma. Amb tot, la reinfecció es produeix més sovint en pacients vulnerables que no són capaços d'ordir una memòria immunitària prou forta com ara pacients immunodeficients o en tractament immunosupressor.