Sovint, l'obesitat i els trastorns mentals com la depressió i l'ansietat van de la mà. Així, ha quedat demostrat en una investigació duta a terme en el Baylor College of Medicine. L'estudi llança nous coneixements sobre aquesta associació en identificar i caracteritzar un circuit neuronal que mitja el control recíproc dels estats psicològics i d'alimentació.

La investigació s'ha dut a terme amb ratolins perquè, igual com els pacients humans, els ratolins que consumin una dieta alta en greixos i carbohidrats simples, no només es tornen obesos, sinó també ansiosos i deprimits i s'ha comprovat que és degut una condició intervinguda per un circuit cerebral.

Basar-se en una dieta rica en greixos i carbohidrats engreixa i incrementa l'ansietat i la depressió

Quan els investigadors van corregir genèticament o farmacològicament alteracions específiques que havien observat dins d'aquest circuit, els ratolins es van tornar menys ansiosos i deprimits i després van perdre l'excés de pes corporal.

Curiosament, la pèrdua de pes no va ser el resultat de la falta de gana, sinó del canvi de preferència alimentària dels animals. Abans del tractament, els ratolins naturalment preferien menjar una dieta alta en greixos, però després del tractament van canviar la seva preferència cap a una dieta més saludable amb greixos més saludables i en menor proporció i més proteïnes i carbohidrats complexos. La investigació, publicada a la revista Molecular Psychiatry, per primera vegada, no només revela un mecanisme regulador clau per a la coincidència de l'obesitat i els trastorns mentals, sinó que també suggereix la possibilitat d'un tractament farmacològic.

"Els informes indiquen que el 43% dels adults amb depressió són obesos i que els adults amb malalties mentals tenen més probabilitats de desenvolupar obesitat que els que estan mentalment sans", segons els experts. "S'ha proposat que factors com la desregulació hormonal, la deficiència genètica i la inflamació estan involucrats en la connexió entre l'obesitat i els trastorns mentals. Aquí proporcionem evidència que recolza la participació d'un component neuronal", asseguren.

Per investigar els circuits neuronals que podrien estar involucrats en la regulació recíproca de l'augment de pes i la depressió o l'ansietat, els investigadors van proporcionar als ratolins una dieta alta en greixos saturats. Com era d'esperar, els animals es van tornar obesos. També van desenvolupar ansietat i depressió. En aquests ratolins, l'equip va estudiar la funció dels circuits neuronals.

Els científics van descobrir que, en ratolins normals, dos grups de cèl·lules cerebrals, les neurones dBNST i AgRP ubicades en àrees cerebrals separades, formen un circuit o connexió entre si. Aquest circuit acabat de descobrir funcionava malament en ratolins obesos i deprimits. Utilitzant enfocaments genètics, van identificar els gens específics i altres mediadors que es van alterar i van provocar el mal funcionament del circuit als ratolins obesos i deprimits.

És important destacar que la restauració genètica dels defectes neuronals a la normalitat va eliminar l'ansietat i la depressió induïdes per la dieta alta en greixos saturats i també va reduir el pes corporal. "Ens va sorprendre veure que els animals van perdre pes, no perquè van perdre la gana, sinó perquè el reajustament genètic dels estats mentals va canviar la seva preferència d'alimentació".

Segons l'estudi, la restauració genètica neuronal elimina l'ansietat i la depressió associada a la dieta rica en greixos

També van descobrir que la combinació de dos medicaments aprovats clínicament, zonisamida i granisetró, va reduir profundament l'ansietat i la depressió i va promoure la pèrdua de pes en actuar sinèrgicament sobre dos objectius moleculars diferents dins del nostre circuit cerebral recentment identificat.