No és la primera vegada que un estudi científic relaciona un trastorn com el TDAH amb un alt consum de sucre en la dieta. Però una nova investigació duta a terme per la Universitat de Colorado i publicada a la revista Evolution and Human Behavior acaba d'anar una mica més enllà. Suggereix que la ingesta excessiva d'aquest nutrient, a més d'influir en el TDAH, pot haver de veure amb altres afeccions com el trastorn bipolar i fins i tot els comportaments agressius, i que poden tenir una base evolutiva.

La investigació presenta una hipòtesi que assenyala el paper de la fructosa, un component del sucre i del xarop de blat de moro d'alta fructosa, i l'àcid úric (un metabòlit de la fructosa), com a possible factor de risc per a l'augment d'aquests trastorns del comportament. "Creiem que la fructosa, en reduir l'energia a les cèl·lules, desencadena una resposta de recerca d'aliment similar a què passa durant la inanició", asseguren els experts que han participat en la investigació.

La fructosa desencadena una resposta de recerca d'aliment similar a la de la inanició

Els estudis mostren que una resposta de recerca d'aliments estimula la presa de riscos, la impulsivitat, la recerca de novetats, la presa de decisions ràpida i l'agressivitat per assegurar-se l'àpat com una resposta de supervivència. La sobre activació d'aquest procés per la ingesta excessiva de sucre pot causar un comportament impulsiu que pot anar des del TDAH fins al trastorn bipolar o fins i tot l'agressió.

"Si bé la via de la fructosa estava destinada a ajudar a la supervivència, la ingesta de fructosa s'ha disparat durant l'últim segle i pot estar sobrecarregada a causa de les altes quantitats de sucre que es troben en la dieta occidental actual", agreguen els científics.

L'estudi analitza com la ingesta excessiva de fructosa present en els sucres refinats i el xarop de blat de moro amb alt contingut de fructosa pot contribuir a la patogènia dels trastorns del comportament associats amb l'obesitat i la dieta occidental. Els científics no atribueixen al sucre ser la gènesi principal que desenvolupi el comportament agressiu, però sí que apunten que pot ser un dels factors contribuents.

La ingesta excessiva de sucre pot causar un comportament impulsiu que pot anar des del TDAH fins al trastorn bipolar o fins i tot l'agressió

En la investigació es recomana continuar aprofundint en aquest tema, analitzant el paper del sucre i l'àcid úric, especialment amb nous inhibidors del metabolisme de la fructosa en l'horitzó. "La identificació de la fructosa com a factor de risc no nega la importància dels factors genètics, familiars, físics, emocionals i ambientals que donen forma a la salut mental", finalitzen.