La viabilitat de les residències perilla. L'Associació Catalana de Recursos Assistencials (Acra) ha alertat de l'important increment de la desocupació en els centres, que abans de la pandèmia era del 3% i ara es mou entre el 15 i el 20%. "Són xifres que posen en perill la viabilitat de les residències", ha advertit la presidenta de l'entitat, Cinta Pascual, en un comunicat difós aquest dimarts.
Que els centres es buidin es pot explicar "pels efectes de la pandèmia, la por que ha generat entre bona part de la població". Davant d'això, Pascual ha demanat recuperar "la normalitat, la interacció amb l'entorn comunitari i que les visites i les sortides es produeixin amb la freqüència que havien tingut abans de la covid-19".
Incorporar mil infermeres
La desocupació de les residències marcarà l'evolució del sector en els pròxims mesos, juntament amb l'altre gran repte que destaca la presidenta d'Acra: la falta de personal, absolutament lligat amb l'anterior qüestió. Aleshores, en aquesta línia, la patronal majoritària del sector a Catalunya ha demanat incorporar un total de mil infermeres que pugui desenvolupar les seves funcions, "al més aviat possible".
La petició ja està feta formalment al Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, però Pascual és conscient que "un contingent extracomunitari no arribarà de forma immediata". Aleshores, ha destacat la necessitat que el Govern busqui alternatives que permetin al sector avançar en l'atenció, "com la reestructuració d'una cartera de serveis socials que data del 2010-2011 (més flexibilització i introducció de nous perfils professionals) i treballar per ràtios globals".
La necessitat d'una tercera dosi
En aquest sentit, la presidenta de l'entitat ha parlat de la importància de seguir "treballant a situar l'ajuda a domicili i la teleassistència com a protagonistes de l'atenció". "La comptabilització d'aquests serveis amb altres recursos assistencials ha de guiar la nostra actuació"; ha afegit. Per això, Pascual ha qualificat de "bàsica" la revisió del model del sector, "que ha de permetre actualitzar la cartera de serveis i fixar com volem que sigui l'atenció a la gent gran en els anys vinents".
Pel que fa a la recuperació de la normalitat, "prenent les pertinents mesures de seguretat i de salut", la patronal de les residències ha insistit en "la necessitat d'una tercera dosi per a les persones en situació de dependència, les més vulnerables, i de forma especial a les que viuen a centres residencials". Tot per la por sobre si "la resposta immunitària (de les vacunes) és la mateixa que abans". Quelcom que també preocupa al Ministeri de Sanitat, que vol estudiar la durada de les injeccions davant del repunt de morts a les residències.
"Per incrementar la protecció cal també que la cobertura vacunal entre el personal treballador sigui del 100%", afegeix Pascual. Un 90% dels treballadors i treballadores dels centres estan immunitzats, "però encara falta convèncer al 10% restant". "Se'ns ha preguntat molt sobre l’obligatorietat de la vacuna entre el personal treballador i la nostra resposta sempre ha estat la mateixa, que en l’àmbit de la sanitat i de la cura de persones dependents cal que se’n determini l’obligatorietat", ha conclòs.
Si bé la viabilitat de les residències perilla per culpa de l'alta taxa de desocupació, és veritat que s'estan fent passes per recuperar la normalitat en els centres. Els departaments de Drets Socials i Salut van flexibilitzar la setmana passada algunes de les mesures que s'apliquen a les residències en pandèmia, com l'eliminació dels tests d'antígens obligatoris a familiars per fer visites als centres d'avis.