Després de dies i setmanes d'incertesa, finalment el Govern comença a aplicar el pla de desescalada a partir d'aquest dilluns un cop sembla que el pitjor de la segona onada de la pandèmia de la Covid-19 ja ha passat. A partir d'avui arriba una de les reobertures més esperades: la de bars i restaurants, que podran obrir amb horaris i aforaments limitats, un fet que, segons la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) farà que fins al 40% dels locals no aixequin les persianes.
En concret, aquests negocis podran obrir des de les sis de matí fins a dos quarts de deu de la nit per tal de respectar el toc de queda. Les terrasses de bars i restaurants podran omplir-se sense límit amb un màxim de quatre persones per taula (a no ser que siguin d'un mateix grup bombolla). La distància entre taules haurà de ser de dos metres. A l'interior dels establiments, el màxim aforament permès serà del 30% i la distància també ha de ser de dos metres. Així mateix, també podran tornar a aixecar persianes les sales de concert.
Les dificultats del sector
Fecasarm ha celebrat la reobertura del sector, però ha demanat al Govern que ampliï el toc de queda fins a la una de la matinada els caps de setmana i com a mínim fins a les dues la nit de Cap d'any, alhora que ha reclamat que puguin reobrir les discoteques i sales de festes. Segons càlculs de Fecasarm, només el 40% dels locals de restauració reprendran les seves activitats els pròxims dies, ja que les limitacions horàries imposades al sector i el tancament perimetral municipal dels caps de setmana no compensaran les despeses que comporta aixecar la persiana.
Per això, la patronal ha exigit a la Generalitat que modifiqui els horaris de tancament dels locals i que pacti amb el Govern un nou toc de queda i ha exigit "deixar sense efecte urgentment" el tancament perimetral del cap de setmana, la qual cosa permetria "salvar mínimament la campanya de Nadal".
Més bastons a les rodes: els aforaments
La majoria de restauradors, tot i celebrar la reobertura parcial dels seus negocis a partir d'aquest dilluns amb limitacions, adverteixen que les restriccions d'aforament faran que molts dels establiments no siguin rendibles encara que s'hagi de mantenir part del personal en expedients de regulació temporal. De la mateixa manera, es fa una crida a la clientela perquè avanci les hores dels sopars, ja que s'ha fixat una hora topall per servir a taula, al marge de les comandes que es puguin seguir fent a domicili i que els ha servit per subsistir aquestes darreres setmanes.
El sector ha treballat aquest cap de setmana per tancar serrells i poder tornar a servir als seus locals a partir de dilluns, motiu pel qual afronten amb esperança la nova etapa. "Sense dubte estem molt contents i esperançats", explica el president del Gremi de Restauració de Sabadell, Jordi Roca.
Assegura que faran tot el que estigui al seu abast per mantenir l'activitat, tot i que adverteix que el límit d'aforament al 30% no els permet reobrir plenament, i que per tant no podran desafectar totalment la plantilla inclosa en expedients de regulació temporal. Tampoc ajuda, diu, que les ajudes no han arribat i han malmès el sector, motiu pel qual reclama més entesa entre els polítics i més suport al teixit empresarial.
Milers de locals, penjant d'un fil
Amb tot, alerta que la continuïtat de molts establiments no està garantida arreu del país. "Tenim constància que el 20% dels locals no reobriran, i podria ser fins al 30%", apunta, tot i que adverteix que en moltes ocasions aquest fet no es visibilitza perquè es duen a terme traspassos de negoci, un cop eixugats els deutes. "Hi ha locals emblemàtics que no podran aguantar, plantilles molt grans que no es podran suportar, i encara que hi hagi un ERTO o ajudes, aquestes no arriben", lamenta Roca. "Estem en un moment precari", afegeix.
Fins quan?
Segons precisa el text del DOGC, la durada d'aquestes mesures és de 14 dies i, amb elles, es pretén dur a terme "un procés d'obertura progressiva de les activitats", encara que el pla de desescalada queda condicionat al fet que la velocitat de reproducció de la Covid (Rt) es mantingui per sota de 0,9, així com al fet que no augmenti la pressió assistencial als hospitals. El Govern puntualitza, en aquest sentit, que pot haver-hi un procés de reobertura asimètric, en funció de les dades sanitàries de les regions sanitàries de Catalunya o les demarcacions territorials que es fixin.