El Gremi de Restauració exigirà al Govern que aprovi un decret que obligui els propietaris dels locals a aplicar una rebaixa del 75% del preu del lloguer si els negocis es veuen obligats a tancar la seva activitat a conseqüència del coronavirus o a fer una rebaixa proporcional a la reducció de l'aforament o l'activitat horària, segons ha pogut saber l'ACN.
Aquesta serà la posició que expressaran els restauradors al Govern en la reunió que han de mantenir aquesta tarda, hores abans de l'aprovació per part de l'Executiu del decret per modificar el Codi Civil i activar la clàusula 'rebut sic stantibus'. A priori, la clàusula busca que es pugui reduir o suspendre el pagament del lloguer dels establiments de negocis tancats per la pandèmia de coronavirus. Segons fonts properes al Gremi, però, es tracta d'un recurs per a "economies fortes" i que puguin suportar anys fins que els jutges resolguin.
Altres opcions
Pel Gremi de Restauració, la rebaixa de l'import del lloguer hauria de ser del 75% si les administracions decreten el tancament de l'activitat o si els bars o restaurants només poden limitar el seu servei al menjar per emportar. Segons fonts de l'entitat "tancar i fer 'take way' és el mateix". En cas que les administracions permetessin obrir les portes dels establiments, les rebaixes haurien de ser proporcionals a les limitacions que se'ls imposés en funció de l'aforament o la reducció de l'horari.
Fonts d'aquesta entitat creuen que si el Govern aprovés un decret en aquest sentit, no s'enviarien competències estatals. No obstant això, han dit que, igualment, veurien amb molt bons ulls que s'apliquessin mesures en aquesta línia per als restauradors de tot l'Estat que es troben en la mateixa situació.
Proposta del Govern
D'altra banda, el Govern va anunciar fa uns dies que activaria el decret per modificar el Codi Civil i activar la clàusula rebut sic stantibus amb la finalitat de reduir o suspendre el pagament del lloguer dels establiments de negocis tancats per la pandèmia.
Ara bé, per al Gremi, aquesta clàusula "per si sola" no resol la situació crítica en què es troben els restauradors perquè només es pot aplicar si hi ha acord entre les parts –cosa que majoritàriament no passa- i per tant es veurien abocats a la via judicial i a allargar el conflicte uns quants anys fins que no hi hagués sentència ferma.
Pels restauradors, es tracta de socialitzar les pèrdues d'aquesta crisi entre els responsables dels negocis, majoritàriament microempreses que porten mig any sense poder treballar amb normalitat, i les administracions, entitats bancàries i propietaris dels establiments. En aquest sentit, des del Gremi recorden que els negocis no es troben com al març perquè ja són molts mesos sense tenir ingressos estables, mentre que quan va començar la pandèmia es partia d'una situació econòmica molt més favorable.
Els agents immobiliaris s'oposen a la mesura
Per la seva part, els agents immobiliaris afirmen que aquesta mesura és injusta. "Fer una rebaixa automàtica i general del 75% de la renda jo no ho troba massa just. S'hauria de veure cas per cas", ha remarcat el president del Consell de Col·legis d'API a Catalunya, Joan Company, a l'ACN.
Des del seu punt de vista, el principal obstacle per als restauradors ha estat la falta d'ajudes directes als negocis. "És el que ha fallat aquí a Espanya, tota aquesta crisi s'ha carregat sobre espatlles de propietaris i particulars", ha manifestat Company.
A més, ha valorat positivament la regulació de la clàusula 'rebus sic stantibus', que obliga propietari i llogater a renegociar el contracte en circumstàncies excepcionals. "Això ens sembla positiu perquè dona més seguretat jurídica a les parts", ha apuntat Company.
D'altra banda, ha lamentat que no se'ls hagi tingut en compte de cara a la negociació entre Govern i sectors afectats. "No sabem quina és la proposta concreta i ens hauria agradat que se'ns hagués consultat. Ho hem demanat i, de moment, no tenim resposta ni sabem exactament el contingut", ha conclòs Company.