Tot i la sisena onada, com cada mes de desembre tenim la vista posada ja en les celebracions nadalenques. L'any passat, quan tot just començava la campanya de vacunació a un ritme exasperantment lent, aquestes festes van estar marcades per les fortes restriccions socials: teníem un toc de queda a les 22 hores que només es va allargar fins després de la mitjanit els dies de celebració, restaurants i bars obrien a hores molt concretes i les taules havien de ser de quatre persones i les reunions amb familiars i amic també es van restringir. 

Ara, tot i que tenim una situació epidemiològica similar, marcada pel temor a la variant òmicron, més contagiosa, la vacunació ha canviat radicalment el panorama. Des del ministeri de Sanitat i el govern espanyol han rebutjat posar restriccions durant les festes, recordant les mesures de protecció davant el virus i apel·lant a la "responsabilitats de tots els espanyols". El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, també ha demanat ser responsables i suspendre per exemple els dinars o sopars d'empresa. Però, tret del passaport covid, de restriccions, de moment, ni una. 

Mesures concretes 

Aquesta situació és sostenible amb el crític augment de casos, tant a Catalunya com a l'Estat? És prudent fer una crida a la responsabilitat sense mesures concretes en el context actual del coronavirus? Els experts que assessoren les autonomies en matèria de Salut Pública van enviar un document als responsables polítics a principis de desembre en què deixen clar que no. Per ells, resultarà clau que l'hostaleria limiti a 10 el nombre de comensals per taula i que abans dels àpats nadalencs els convidats es facin un test d'antígens. 

Tot plegat forma part de la proposta que ha preparat la Ponència d'alertes i Plans de preparació i resposta de cara a la celebració a les festes nadalenques i que recupera el diari 20 Minutos. En ella, es fixen sobretot en "les reunions de familiars i les activitats amb persones properes i no convivents, principalment en llocs tancats" que se solen produir a finals de desembre i principis de gener. Aquests, tan populars en la nostra cultura i que tantes ganes tenim de recuperar es poden convertir en un dels principals focus de transmissió del virus. 

Antígens 

També és clau no assistir a les reunions nadalenques davant qualsevol símptoma d'un refredat o de grip o si s'està a l'espera del resultat d'un test PCR o d'antígens. Tampoc en cas que estem en aïllament o quarantena. Evidentment, no s'ha d'anar als dinars o sopars si som positius, quelcom més que lògic després de gairebé dos anys de pandèmia, però que els experts consideren necessari reiterar.  

En qualsevol cas, si no es donen aquests supòsits, la Ponència recomana que els assistents es facin un test d'antígens, encara que el resultat sigui negatiu no implica que no existeixi la infecció i cal anar amb cura. Si el resultat és positiu, s'haurà de confirmar amb una PCR o un antigen a un centre sanitari. Pots llegir aquest article si vols informar-te com fer-te una d'aquestes proves amb garanties.  Ara mateix, en algunes farmàcies del país, davant aquesta recomanació, els tests d'automostra s'han esgotat. 

Cavalcades segures 

Però, no només de dinars i sopars viu Nadal. També hi ha altres celebracions pròpies d'aquestes dates com les misses o anar a rebre els Reis d'Orient a les seves cavalcades. En aquest cas, els experts assessors demanen que es prenguin les mesures necessàries per assegurar que no impliquin un risc en l'augment de la transmissió. Per exemple, aquestes només s'haurien de celebrar en espais on es puguin controlar els accessos i evitar aglomeracions. 

A la Missa del Gall, per exemple, tot i que avalen que se celebri, aquesta s'haurà de dur a terme en entorns on es garanteixi la distància de seguretat, que els assistents emprin mascaretes i hi hagi la ventilació necessària. En ella, figures  que acostumen a besar-se com la del Nen Jesús s'hauran de suprimir. 

A la imatge principal, llums de Nadal al carrer Ferran de Barcelona / Sergi Alcàzar