L'Agència de Salut Pública del Departament de Salut (ASPCAT) ha notificat a l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) la retirada del mercat diversos lots d'embotits d'una fàbrica de Girona contaminats amb listeria. Es tracta de productes carnis de l’empresa Embotits d'Oix S.L.
Concretament, a la botifarra d’ou, el bull blanc, la botifarra negra, la botifarra de fetge i la botifarra d'all i julivert s'ha detectat la presència de Listeria monocytogenes i manca de garanties sanitàries. Els lots implicats són el 2106; 2107; 2108; 2109; 2110; 2111; 2112; 2113; i el 2114.
Segons informa l'ASPCAT aquest producte s'ha distribuït exclusivament a Catalunya. Actualment, s'estan fent les actuacions de comprovació de la retirada del producte del mercat, la investigació de les causes i l’aplicació de mesures correctores a l’establiment elaborador, el qual ha suspès la seva activitat a requeriment d’aquesta Agència.
Malgrat detectar aquest focus de contaminació amb listeria a Catalunya, informen que no s’ha detectat cap persona afectada al país. Amb tot, com a mesura de precaució, "es recomana a les persones que tinguin a la seva llar els lots dels productes indicats anteriorment, s’abstinguin de consumir-los i els retornin als punts de venda".
Què fer si s'ha consumit un producte infectat?
En cas d'haver consumit un dels productes afectats i presentar simptomatologia coincident amb la Listeriosi s'ha d'acudir a un centre de salut. Entre altres, les persones afectades poden registrar vòmits, diarrea i febre.
Segons el departament de Salut, la listeriosi és una malaltia que s'adquireix per la ingestió del germen Listeria. Mentre que alguns bacteris generalment infecten òrgans específics del cos humà, la listeriosi pot infectar molts òrgans diferents o membranes de la medul·la espinal o el torrent sanguini.
Té un risc significatiu per a les dones embarassades, que poden no presentar símptomes obvis. El fetus es pot infectar, cosa que provocaria l'avortament a partir del segon mes d'embaràs, però sobretot en el cinquè i sisè mes. Quan la gestació està més avançada, el nounat pot infectar-se amb el bacteri durant el part i podria ser fatal.