La medicina regenerativa és un camp de la medicina que desenvolupa nous tractaments i teràpies basats en l'ús de cèl·lules vives i els seus derivats. En l'especialitat de Cirurgia Ortopèdica i Traumatològica es poden tractar diferents tipus de lesions, tant musculars com tendinoses o lligamentoses gràcies a aquestes tècniques. I també un altre tipus de patologies, com l'artrosi.
Com expliquen al web de la Unitat de Medicina Biològica de l'Hospital Universitari General de Catalunya, en el dia d'avui, segons el producte biològic que s'utilitzi, es disposa de diversos tipus de teràpies per a la regeneració dels teixits.
Tractament amb monòcits o amb factors de creixement
La sang del mateix pacient és el punt de partida d'aquestes dues tècniques. Els monòcits són un tipus de glòbuls blancs, que es poden obtenir mitjançant el filtrat de la sang, que produeixen citocines. Aquesta proteïna és l'encarregada d'ajudar a regenerar teixits fets malbé.
La teràpia amb monòcits es pot realitzar a nivell ambulatori, aplicant anestèsia local, amb l'objectiu de retardar l'avenç de la malaltia i accelerar la curació dels teixits. Els monòcits s'infiltren als músculs, tendons o articulacions fetes malbé. S'aplica, entre molts altres casos, en pacients que pateixen una lesió osteoarticular o tendinosa. També amb l'objectiu de prevenir una patologia musculoesquelètica o articular degenerativa greu.
Les plaquetes, també anomenades trombòcits, són un tipus de cèl·lula sanguínia que es formen a la medul·la òssia. S'encarreguen de produir els factors de creixement en les primeres etapes de la reparació de les lesions.
Centrifugant la sang del pacient s'obté Plasma Ric en Plaquetes (PRP) que s'utilitza en el tractament amb factors de creixement. S'infiltren directament a la zona de la lesió, aconseguint que s'escurcin els temps de curació i s'estimuli la cicatrització. S'utilitza molt en medicina esportiva, en diversos tipus de tendinitis, en fascitis plantar i en ruptures tendinoses, musculars i lligamentoses.
Cèl·lules mare per tractar lesions i artrosi
A partir de les cèl·lules mare o cèl·lules mesenquimàtiques es generen totes les altres cèl·lules del nostre cos, cada una amb la seva funció especialitzada. És una cèl·lula que pot convertir-se en qualsevol tipus de cèl·lula, per exemple, una cèl·lula muscular o una cèl·lula òssia.
Les cèl·lules mare per a ús en Traumatologia s'obtenen d'una mostra de sang de l'espina ilíaca anterosuperior o de la medul·la òssia. La teràpia amb factors de creixement i cèl·lules mare és un tipus de medicina regenerativa molt útil per a pacients amb artritis i per al tractament de diverses lesions.
Com exposa el doctor Jesús Enrique Vilá i Rico, cap de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia del Complex hospitalari Ruber Juan Bravo i l'Hospital Ruber Internacional, el tractament amb cèl·lules mare i factors de creixement serveix per frenar la progressió de l'artrosi, especialment al genoll i al maluc, les grans articulacions de càrrega.
La infiltració amb cèl·lules mare disminueix el dolor i altres símptomes de l'artrosi "com el dolor, el vessament, la deformitat, la pèrdua de moviment i la inflamació del líquid sinovial que es troba en les articulacions". També estimula la reparació del cartílag.
La teràpia amb factors de creixement i cèl·lules mare també serveix per millorar els temps de recuperació en lesions d'os, tendó i múscul. A més d'accelerar la cicatrització en el cas de lesions tendinoses i musculars.
El que ofereix l'ús de cèl·lules mares a l'hora de tractar lesions és una alternativa a l'operació reconstructiva en algunes lesions. Evita la formació de teixit fibrós en la recuperació de lesions musculars i estimula la regeneració del fibrocartílag en lesions osteocondrals, lligamentoses i tendinitis.
La substància amb les cèl·lules mare i els factors de creixement s'obté de la mateixa sang del pacient després de ser sotmesa a un procés especial, per posteriorment ser injectada a la zona a tractar.
Cèl·lules mare conreades: regeneració completa d'un tendó lesionat
Per fer alguna cosa així, que fins fa molt poc semblava impossible, no és suficient amb l'obtenció de cèl·lules mesenquimàtiques o cèl·lules mare adultes. És necessari seleccionar-les i conrear-les per a la seva multiplicació en un laboratori especialitzat, ja que les cèl·lules mare que es poden extreure d'un cos humà són insuficients per abordar una cosa tan complexa com la regeneració dels teixits.
De moment parlem d'un producte cel·lular considerat un medicament en investigació. Però ja comptem amb casos d'èxit a Espanya. L'assaig clínic realitzat en l'Institut de Teràpia Regenerativa Tissular (ITRT) del Centre Mèdic Teknon en 20 pacients que patien una lesió crònica de tendó va ser pioner a nivell mundial. En el cas dels 20 participants en l'estudi, la seva lesió no havia respost als tractaments conservadors normals.
L'assaig clínic a doble cec va demostrar que és possible regenerar el 100% del teixit lesionat. Per al doctor Robert Soler, Fundador i Codirector de l'ITRT, això suposa un canvi de paradigma, ja que fins aleshores es pensava que la regeneració completa era impossible. La lesió es va recuperar, i a més es va eliminar el dolor i la inflamació.
Per aplicar aquesta teràpia s'extreuen cèl·lules mare de la medul·la òssia de l'os ilíac de la pelvis del mateix pacient, que es conreen en condicions adequades en laboratori durant tres setmanes, fins que s'aconsegueix comptar amb més de 250 milions de cèl·lules, de les quals se seleccionen els milions de cèl·lules que siguin necessàries, criogenitzant la resta.
Així podem comptar amb una opció terapèutica més per als casos que la requereixin. Una opció, com explica el doctor Soler, en la que "el pacient surt caminant de la nostra sala d'operacions i comença la rehabilitació a la setmana de la intervenció". I afegeix: "al cap de 3 mesos ja el tenim jugant al seu esport habitual, i al cap de dos anys el teixit està totalment recuperat".
L'ITRT compta en el seu historial, en el dia d'avui, amb 23 assajos clínics realitzats amb cèl·lules mare mesenquimàtiques conreades.