El coronavirus no descansa i els indicadors continuen pujant. La velocitat de contagi per Covid-19 se situa aquest dimecres en 1,21, lleugerament superior a les dades d'ahir, que pujava fins a 1,13. El risc de rebrot augmenta, per la seva banda, gairebé 19 punts més. Si aquest dimarts era de 215,15, les dades que ha facilitat aquest dimecres el Departament de Salut el situen en 234,14.
Pel que fa als nous positius, la xifra se situa en 1.585 casos nous –aquest dilluns en van ser 1.413 i dimarts 1.124 – i la xifra total ja és de 175.596. Pel que fa al nombre de morts, les dades assenyalen 2 víctimes mortals més –mentre que ahir n'hi va haver 8– i el total ja s'enfila fins als 13.425.
El total de pacients ingressats per coronavirus és de 821 (21 menys respecte a les dades d'ahir), 169 dels quals estan a l'UCI.
Les funeràries es preparen
Les funeràries catalanes, amb el record encara fresc dels moments complicats viscuts durant els primers mesos de la pandèmia, treballen per afrontar amb les màximes garanties una probable segona onada que torni a posar en perill de "col·lapse" les seves instal·lacions.
Jordi Casanovas, administrador de Pomfusa, funerària que dona servei a 16 municipis del Baix Llobregat Nord, l'Anoia, l'Alt Penedès i el Vallès Oriental, explica que, bàsicament, han incrementat la capacitat dels seus frigorífics per evitar l'acumulació de cadàvers i han millorat els protocols de seguretat de la seva plantilla copiant models hospitalaris. "N'hem après molt i creiem que no es repetirà una situació igual a la viscuda a l'inici de la pandèmia", assegura.
Les escoles acceleren els contagis?
Les tres primeres setmanes de curs escolar no han tingut un impacte significatiu en l'evolució de la pandèmia a l'estat espanyol. Així ho indica un informe entregat a la Comissió Europea pel grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la Universitat Politècnica de Catalunya, al qual ha tingut accés El País.
"Si les escoles haguessin actuat com a amplificadors dels contagis, ja s'hauria d'observar un efecte en la incidència global, després d'haver-se superat el període de dues setmanes que s'utilitza com a indicador de l'evolució de la malaltia", explica l'informe.