Imatge superior: Desplegament de la xarxa de la nova tecnologia mòbil 5G / Verizon-Europa Press

La tecnologia 5G ofereix "poc o cap risc" per a la salut, segons conclou un informe d'experts publicat a la revista científica Health Physics que prova de contrarestar l'augment de missatges alarmants sobre els misteriosos efectes en la salut d'aquesta innovació tecnològica.

 

"Encara que reconeixem les llacunes en la literatura científica, particularment per a les exposicions a freqüències d'ones mil·limètriques, jutgem que la probabilitat de perills per a la salut encara desconeguts a nivells d'exposició dins dels límits actuals és molt baixa, si és que existeixen", segons la declaració del Comitè sobre l'Home i la Radiació (COMAR) de l'Institut d'Enginyers Elèctrics i Electrònics dels Estats Units (IEEE) i recollida per Efe.

Campanyes de desinformació

L'informe es refereix igualment a la "desinformació" que, segons aquests experts, estarien difonent "llocs web d'activistes que expressen conseqüències encara més ominoses de la 5G, que van des de la inducció de càncer fins a ser responsables de l'actual pandèmia de coronavirus, ha creat una ansietat pública substancial i innecessària", segons lamenta Jerrold T. Bushberg, de la Facultat de Medicina Davis de la Universitat de Califòrnia (Estats Units) i vicepresident de la COMAR.

5G Mobile World Congress ACN

Promoció del 5G en una edició passada del MWC / ACN

Davant de l'expansió progressiva dels sistemes sense fil de cinquena generació per satisfer la demanda creixent de connectivitat sense fil, la nova tecnologia pot transmetre quantitats molt més grans de dades a velocitats molt més altes, en comparació amb els anteriors sistemes de 2G a 4G. Això es deu en part a que el 5G utilitza l'ample de banda disponible més gran en freqüències més altes, incloent l'anomenada banda d'ones mil·limètriques (MMW).

L'expansió del 5G "produirà una presència més ubiqua de MMW en l'ambient", segons l'informe. A causa que les MMW no penetren en els materials de construcció, així com en els senyals de baixa freqüència, es necessitaran molts transmissors de "cèl·lules petites" de baixa potència per proporcionar una cobertura efectiva en interiors. Alguns sistemes 5G tindran antenes "formadores de feixos" que transmetran senyals als usuaris a mesura que es desplacen, el que significa que els no usuaris tindran menys exposició.

Escalfament de teixits

L'escalfament dels teixits és el principal efecte nociu potencial de l'exposició als camps de radiofreqüència. La majoria dels països han adoptat límits d'exposició similars als recomanats per les normes recents (2019) publicades pel Comitè Internacional de Seguretat Electromagnètica (CIES) de l'IEEE o la Comissió Internacional de Protecció contra les Radiacions No Ionitzants (ICNIRP).

Aquestes directrius tracten d'evitar els efectes nocius establint límits d'exposició molt per sota del llindar en el qual s'esperaria que es produís qualsevol efecte advers per a la salut humana. Aquestes normes només permeten nivells baixos d'exposició pública a la radiofreqüència per a la qual l'energia es diposita en forma d'escalfament tèrmic.

Tecnològia 5G autobus ACN

Projecte experimental del 5G en transport públic / ACN

Segons aquests experts, a diferència dels camps de baixa freqüència, els MMW no penetren més enllà de la capa exterior de la pell, i per tant no produeixen escalfament dels teixits més profunds. "És poc probable que la introducció de 5G modifiqui els nivells generals d'exposició a la RF. Com succeeix actualment, la major part de l'exposició es deurà principalment a l''uplink' del mateix telèfon mòbil o altres dispositius, no a la transmissió des de les estacions base", aclareixen.

"Mentre les exposicions romanguin per sota de les pautes establertes, els resultats de la investigació no donen suport a la determinació que els efectes adversos per a la salut estan associats amb les exposicions a RF, incloent les dels sistemes 5G", conclou la declaració de la COMAR.