Rússia ha pres la davantera en la carrera per veure quin és el país que comença a vacunar abans a la població de Covid i aquest dissabte ha anunciat que ha començat a subministrar el seu fàrmac als sanitaris, així com empleats de sector de l'educació i treballadors socials. Amb això, es converteix en el primer país del món en injectar un grup de població un antídot contra el coronavirus.
De moment, el país ha habilitat una setantena de punts on els usuaris podran rebre el Sputnik V, com ha anomenat Rússia el seu fàrmac, que és una clara referència al primer satèl·lit que va enviar a l'espai. Així doncs, si en aquella ocasió es va convertir en el primer país a assolir aquesta fita i, amb aquest nom, ha volgut remarcar que lidera la carrera mèdica per donar una resposta a la Covid-19.
Amb aquesta iniciativa, Rússia s'ha avançat al Regne Unit que, el passat dimecres, va anunciar que havia adquirit 40 milions de dosis de la vacuna Pfizer alhora que tenia habilitats 50 punts on començar a distribuir-la tan bon punt arribés.
Moscú inicia la vacunación gratuita y voluntaria contra el coronavirus - NOTICIERO RT 05/12/2020
— RT en Español (@ActualidadRT) December 5, 2020
Con @ChabyCevallos https://t.co/VdB4Eb6Rbq
Més de 100 punts abans d'acabar l'any
A només 25 dies que finalitzi aquest 2020, marcat per la crisi sanitària que ha desencadenat el coronavirus, Rússia ha assegurat que abans d'entrar al 2021 tindrà més de cent punts en marxa, segons ha informat el mitjà públic Russia Today en la seva versió en castellà.
La vacunació, que és gratuïta i voluntària, comporta un procés en el qual s'injecta dues dosis als pacients, la segona 21 dies després de la primera.
En un primer moment, aquesta se subministrarà a treballadors del sector sanitari, l'educació i dels serveis socials, que s'hauran de registrar en un portal específic.
Cal destacar que es vacunarà a persones d'entre 18 i 60 anys, que no pateixin cap malaltia crònica i està prohibida per embarassades. A més, no s'habilitarà a persones que no hagin participat en els assaigs clínics de qualsevol vacuna contra el coronavirus, que hagin rebut inoculacions durant els últims trenta dies o que hagin patit una infecció respiratòria durant les dues últimes setmanes.
Vacuna segura
Segons afirma Kirill Dimitriyev, cap del fons d'inversió directa de Rússia, es tracta d'una vacuna "molt segura" perquè no inclou tot el codi del coronavirus, per la qual cosa és impossible infectar-se amb el virus.
A més, Dimitriyev, que ha posat en dubte les conseqüències que poden tenir els antídots que s'estan investigant en altres països, ha ressaltat que Sputnik V "no causa cap efecte a llarg termini sobre la fertilitat" o altres conseqüències.
Tot i que ha recordat que la campanya no és obligatòria, també ha indicat que cal que les persones prenguin consciència que la vacuna russa "es basa en la plataforma més segura", per la qual cosa "diferents països volen adquirir-la".