L'Arquebisbat de Barcelona ha decidit de tirar endavant la cerimònia a la basílica de la Sagrada Família tot i no comptar amb el permís del Procicat. El cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, ha presidit aquest diumenge la missa dedicada als difunts de la Covid-19 amb un aforament del 23%, infringint així la normativa que impedeix les reunions i celebracions religioses de més de 10 persones.

 

Precisament per aquestes restriccions, l'Arquebisbat de Barcelona ha informat que durant els pròxims dies iniciarà "les accions legals oportunes contra l'arbitrarietat i la indefensió que sofregeixen el dret a la llibertat religiosa i a la llibertat de culte". "És una previsió que ens sembla injusta i discriminatòria", afirmen en un comunicat, i consideren que "han estat molt acurats i respectuosos per mantenir les normes exigides per als espais tancats". Critiquen que sí que s'hagi obert aquest cap de setmana la basílica als turistes, però no hagin rebut l'autorització per celebrar la missa.

Límit de 10 persones en actes religiosos

Segons el comunicat, no s'ha canviat per part de la conselleria de Salut la previsió de la resolució SLT/1746/2020 de 20 de juliol que limita a 10 persones l'assistència a actes religiosos. L'arquebisbat va presentar el 21 de juliol a l'ajuntament de Barcelona una sol.licitud per poder celebrar l'acte d'avui, seguint les indicacions de la conselleria de Presidència de la Generalitat i el mateix ajuntament. Prèviament, el 2 de juliol, la Direcció d'Afers Religiosos de la Generalitat els havia comunicat l'autorització per la celebració de la missa. Però no han obtingut resposta de la conselleria.

missa covid-19 sagrada familia efe

La celebració de la missa pels difunts de la Covid-19 a la Sagrada Família, aquest diumenge. / Efe

Amb la celebració de la cerimònia d'aquest diumenge, l'Arquebisbat ha desafiat les mesures del Govern, limitant l'aforament només al 23% i superant les 10 persones. Han assistit presencialment familiars dels difunts, els representants dels sectors de l'alimentació, de les residències d'ancians, dels tanatoris, dels cementiris, dels periodistes i venedors de premsa, dels hotelers, de les entitats caritatives, de les autoritats que ho desitgin i altres persones que comptin amb la invitació que han rebut les últimes setmanes. Tot i això, ha demanat a les persones que vulguin participar presencialment en la celebració "que considerin la conveniència d'assistir o participar a través dels mitjans de comunicació". 

Colau i Batlle no hi han assistit

L'alcaldessa de Barcelona, ​​Ada Colau, i el tinent d'alcalde de Seguretat, Albert Batlle, no han assistit al funeral. La decisió l'han pres, segons ha explicat Batlle en un comunicat recollit per Europa Press, per no "desatendre les disposicions de Govern de la Generalitat". És a dir el límit de 10 assistents com a màxim a les celebracions religioses fixat en la resolució de la Conselleria de Salut de l'17 de juliol.

El partit Units per Avançar, al què pertany Batlle, sí que ha enviat un representant, el seu secretari general, Ramon Espadaler, en representació de el grup parlamentari PSC-Units al Parlament i per delegació del portaveu del grup i primer secretari de PSC, Miquel Iceta.

 

 

Imatge principal: Primera missa a la Sagrada Família des de la fi de l'estat d'alarma, el 19 de juny. / Europa Press