Tensió a les xarxes entre el polític Joan Coscubiela i l'economista Xavier Sala-i-Martin. Tot ha començat per una piulada de l'exdiputat, on criticava que TV3 contraposi la vacunació de guàrdies civils i policia espanyola a la de la gent gran. "No ho han fet amb altres servidors públics que presten serveis essencials. És entre indigne i vergonyós", ha blasmat Coscubiela. Poc després, Sala-i-Martin ha sortit contra les crítiques a fer-li entendre el perquè de tot plegat. "Tu sí que ets vergonyós!", ha carregat. "Si en lloc de comportar-te com un histèric encegat pel teu odi a TV3 i a tot el que no sigui nacionalisme ultraespanyolista, pensessis una mica (només una mica!) amb el cap, t'asseguro que diries menys tonteries. Però ja sé que no ho pots evitar", ha afegit.
L'economista ha dedicat un extens fil de Twitter a argumentar per què les vacunes que es posin als cossos de la policia espanyola no s'administraran a persones de més de 70 anys. Sala-i-Martin ha recordat que en aquests moments les dosis d'AstraZeneca només es poden posar a persones d'entre 60 i 69 anys. "Per tant, als policies se'ls haurà de posar Pfizer. Les 9.000 dosis que es posin a agents, no es posaran a avis de més de 70 anys. Per tant, és obvi que la vacunació de polis va en detriment dels avis", ha defensat.
La vacunació de la policia espanyola a Catalunya
La polèmica de la vacunació dels agents de la policia espanyola i la Guàrdia Civil a Catalunya ja fa dies que s'arrossega. Aquest dimarts, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va donar un termini màxim de 10 dies al Govern per reprendre la vacunació contra la Covid-19 a policies i guàrdies civils i arribar a "la mateixa proporció" d'agents vacunats que en el cos de Mossos d'Esquadra. Des del Sindicat Autònom de la Policia (SAP) van assegurar ara fa una setmana a ElNacional.cat que el total d'agents vacunats amb la primera dosi arriba als 13.200, més d'un 70% dels efectius. Per altra banda, la proporció dels agents dels cossos espanyols només arriba al 15% segons sindicats policials.
El cert és que a principis de febrer es va donar el tret de sortida de la vacunació dels serveis essencials amb AstraZeneca a Catalunya, entre els quals es trobaven agents de tots els cossos. Des del departament de Salut, però, argumenten que el govern espanyol va tardar a lliurar la informació per començar a vacunar els agents del Cos de Policia Nacional i la Guàrdia Civil, i a mitjans de març la investigació de casos de trombosi van portar a la suspensió de la vacunació amb AstraZeneca i, per tant, de la immunització dels serveis essencials menors de 60 anys.
Segons argumenta Sala-i-Martin, la vacunació dels mossos no posava en detriment la vacunació de les persones grans, que tenien reservat la vacuna de Pfizer. Però l'obligació de vacunar ara a la resta d'agents obre un altre escenari. "Avui som a un escenari diferent on cada vacuna que es posi a un policia és una vacuna que no es posarà a un avi", remarca l'economista.
Corregir una "injustícia" amb una altra?
Sala-i-Martin admet que no sap "per què no es van posar vacunes als policies i guàrdies civils fa setmanes", tot i que dubta de les explicacions de la delegació del govern espanyol. "Però la pregunta és: suposant que sigui injust el que es va fer amb la policia fa mesos, aquesta injustícia es corregeix tot cometent-ne una altra contra els avis? 9.000 avis no seran vacunats perquè un jutge ha decidit que ells pagaran els plats trencats. Això és justícia?", esclata en una piulada.
Sala-i-Martin no s'ha estat de mencionar les 56.000 dosis que el govern espanyol "va fer desaparèixer i que van anar a parar a militars". "També van perjudicar gent de més de 70 anys. I no recordo que et queixessis. Prioritzes militars i policies i no pas avis, malgrat que el 95% dels morts de Covid són avis. Curiós", ha blasmat.