Si dones un cop d'ull a alguns dels aliments que tens a casa, possiblement trobaràs aquest additiu: E282. Correspon al propionat de calci, un conservant que es fa servir principalment en productes de fleca i brioixeria, així com en la carn processada, el sèrum de llet i altres lactis com a inhibidor de floridura.
És considerat un additiu sense efectes secundaris, però segons un estudi que acaba de publicar la revista Science Translational Medicine, que recull una investigació de Harvard i del Sheba Medical Center d'Israel, sembla que exerceix un paper important en el metabolisme dels greixos. Aquesta investigació s'emmarca dins d'un projecte més global que analitza com els conservants, els edulcorants artificials i altres ingredients podrien afectar el nostre metabolisme.
Per casualitat
Segons expliquen els científics, van trobar de forma accidental un document científic de 1912 que demostrava que l'administració de propionat a gossos els produïa un augment de la producció de glucosa. Van decidir prosseguir amb la investigació sobre aquest additiu i per a això van administrar-ne una dosi a ratolins sans i no obesos. Com en els gossos, els nivells de sucre a la sang van augmentar.
Els investigadors van descobrir que el propionat activava el sistema nerviós simpàtic i augmentava els nivells de les hormones glucagó i FABP4, unes proteïnes implicades en la regulació del metabolisme humà. Això, al seu torn, va provocar que pugés la glucosa i que augmentessin els nivells alts d'insulina a la sang.
Els experts van alimentar els ratolins amb una dosi baixa d'aquest additiu en la seva dieta, amb l'objectiu d'aconseguir l'equivalent al que consumeix una persona al món occidental. A més de l'increment dels nivells de glucosa i insulina, els ratolins van augmentar el seu pes i la seva massa grassa. A continuació, van realitzar l'estudi en persones i, igual com amb els ratolins, els participants van patir les mateixes conseqüències.
En els éssers humans
El doctor Amir Tirosh, director de l'Institut d'Endocrinologia del Sheba Medical Center, subratlla que el que més va sorprendre els científics implicats en la investigació és que "fins i tot quan s'administrava una petita quantitat de propionat de calci als humans, es produïen efectes molt significatius en indicadors clau, com en el cas de les proteïnes FABP4".
Es van arribar a reclutar fins a 160 participants en l'assaig, amb l'objectiu de comprovar si els nivells de propionat i l'augment de pes estaven relacionats. A l'inici de l'estudi, l'equip va trobar un vincle entre els nivells de propionat i la resistència a la insulina. Després de 6 mesos, es va comprovar que com més baix era el nivell de propionat, millorava la sensibilitat a la insulina.
Les investigacions sobre aquest additiu han de continuar perquè es desconeixen encara molts aspectes de la relació entre l'E282 i l'obesitat i diabetis tipus 2. Tampoc no s'han analitzat els efectes a llarg termini del seu consum, però els experts que han participat en l'estudi s'atreveixen a recomanar que les persones evitin el propionat en la seva dieta.