La consellera de Salut, Alba Vergés, i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, han alertat l'Estat que no poden "esperar molt més" a que s'ampliï el criteri per vacunar amb AstraZeneca majors de 55. "Ens hi juguem la salut dels nostres ciutadans. Així doncs, o actuen ells o actuarem nosaltres", han afirmat en un article a La Vanguardia.
Tots dos han demanat al Ministeri de Sanitat "més cintura" i adaptar-se a les noves evidències, per tal d'"agilitzar" la decisió. "Només una administració sense competències com el ministeri és capaç de no aportar agilitat a la presa de decisions", lamenten. Afegeixen que els que han d'assumir totes les responsabilitats, no estan disposats a actuar igual perquè suposaria "quedar-se enrere".
L'ús d'AstraZeneca als altres països
Vergés i Argimon han reclamat que el debat tècnic que addueixen des de Sanitat que s'ha de produir es faci el més aviat possible. Tots dos defensen que hi ha evidències que la vacuna d'AstraZeneca funciona i no genera problemes en els majors de 55 anys i posen com a exemple com diversos països europeus ja han canviat el criteri.
En aquest sentit, destaquen que les dades preliminars d'una investigació escocesa "demostren que els ingressos hospitalaris de majors de 80 anys van caure un 81% a partir de la quarta setmana de la vacunació", la qual cosa ha portat a països europeus a modificar el seu posicionament inicial.
També subratllen que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana immunitzar a majors de 65 anys i manté que "davant l'escassetat de vacunes, els països no han de ser temorosos amb Astra".
Poques dosis de la Pfizer
Critiquen també que no hi hagi suficients dosis de Pfizer/BioNTech i expliquen que això obligarà a administrar "gairebé en exclusiva" les segones dosis, sense poder incrementar el número de vacunats. En aquest sentit, reclamen al govern espanyol "que faci el que li correspon, una sola cosa en la gestió de la pandèmia, que és posar a disposició les dosis per poder vacunar al màxim de persones possibles".
Retardar les segones dosis
En una roda de premsa aquest dimarts, Argimon reclamava a la Unió Europea que permeti vacunar més gent retardant més les segones dosis. "Aquesta decisió és crucial", va reivindicar Argimon, que va demanar que hi hagi una "estratègia" europea per decidir entre si es vol "una gran protecció individual", una "protecció col·lectiva" o la combinació de les dues.
Argimon va explicar que espaiar les segones dosis de les vacunes de Pfizer i Moderna dotze setmanes després de la primera dosi permetria donar la primera vacuna a un percentatge més elevat de la població.