El Departament de Salut ha alertat de l'augment d'un bacteri que provoca faringitis i infeccions de la pell, l'Streptococcus pyogenes o estreptococ del grup A —tal com ha avançat aquest dimecres el Diari de Girona. Les dades del Sistema d'Informació per a la Vigilància d'Infeccions a Catalunya (SiViC) mostren com els casos de faringitis provocada per l'estreptococ no han parat de pujar des de principis de gener, en mig dels pics de grip, covid-19 i VRS.

Concretament, en la setmana del 19 al 25 de febrer es van detectar 4.238 casos de faringitis causada per l'estreptococ (el 37% dels casos totals de la malaltia). El sistema SiViC ha assenyalat que "es manté l'augment d'incidència, amb 54 casos per 100.000 habitants de faringitis estreptocòccica". "Persisteix la segona onada epidèmica per Streptococcus pyogenes", conclou Salut. 

Creixement dels casos de faringitis estreptocòccica a Catalunya des de gener / SiViC

De la mateixa manera, els casos d'escarlatina també han pujat des de la primera setmana de gener. L'última setmana se'n van detectar 444, el que fa que la incidència se situï en 6 casos per 100.000 habitants. I més del mateix amb l'impetigen, de la qual se'n van detectar 1.058 casos amb una clara tendència a l'alça des de principis d'any. En aquest cas, la incidència és de 13 casos per 100.000 habitants.

Fa un any, Salut ja va fer una nota informativa sobre l'estreptococ —després d'un brot al Regne Unit que es va estendre—. El departament va explicar que es tracta d'un bacteri que pot colonitzar la gola, la pell i el tracte anogenital, sent una causa freqüent de faringitis i amigdalitis bacteriana en edat escolar. Els símptomes més habituals de la infecció són el mal de coll, mal de cap i febre. Quan afecta la pell, produeix un quadre d'impetigen i, de vegades, a conseqüència de la producció de toxines, pot donar lloc a l'escarlatina (una erupció fina i vermella). La incidència de la faringitis sol pujar durant els mesos d'hivern i principis de primavera. La majoria dels casos són lleus i responen bé al tractament antibiòtic administrat, encara que els brots a les llars d'infants i escoles poden ser freqüents.

Estreptococ A: símptomes, transmissió i tractament

És un bacteri molt contagiós que se sol transmetre d'una persona a una altra per alguna d'aquestes vies: gotetes respiratòries a través de la tos i els esternuts, contacte directe a través de lesions a la pell (ferides) i, rarament, de manera indirecta per contacte amb objectes i aliments contaminats. Les persones malaltes tenen molt més potencial de contagi, però les persones asimptomàtiques també el poden transmetre. El període d'incubació de la malaltia és de 2 a 5 dies després que una persona hagi estat exposada a EGA i abans d'emmalaltir (amigdalitis, faringitis, escarlatina). Quan es tracta de l'impetigen, el període d'incubació és de 7 a 10 dies.

Els pacients amb diagnòstic confirmat han de prendre tractament antibiòtic durant el temps recomanat, de manera que el tractament adequat és la principal mesura de control de la transmissió. Els malalts no contagien després de 24 hores de tractament antibiòtic adequat. Es recomana evitar el contacte durant aquestes primeres 24 hores amb persones vulnerables, alhora que es recomana l'exclusió de l'escola o de la feina fins passades 24 hores des de l'inici del tractament, sempre que l'estat general del pacient ho permeti. La penicil·lina durant 10 dies és el tractament d'elecció per la seva eficàcia, mentre que l'amoxicil·lina podria ser una alternativa acceptable. Una bona higiene de mans i respiratòria és important per aturar la propagació.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!