Davant la gran incidència de la covid-19 entre les persones joves, la directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel, ha animat les embarassades a vacunar-se. El mateix va fer ahir el conseller de Salut, Josep M. Argimon, que va subratllar que la vacunació d'aquest col·lectiu és "segura", però que el virus les pot afectar igual que la resta de persones.
Craywinckel s'ha sumat així a les paraules del conseller, d'acord amb el que ha dit aquest divendres a Catalunya Ràdio. La directora del CatSalut ha assegurat que la vacuna "protegeix molt", també el col·lectiu de gestants. "Hi ha evidència clínica" que la injecció "té el mateix risc-benefici" per les embarassades que per la població general, tot i que encara no hi ha assajos clínics de les vacunes que incloguin persones del col·lectiu.
Efectes greus molt punyents
Així mateix, ha explicat que la vacunació en embarassades no es va prioritzar al principi "perquè no era un grup de risc", tot i que ha reconegut que "un efecte greu de la covid en una dona embarassada és molt punyent".
De tot això ja en va parlar ahir el conseller Argimon, que va afirmar que "la pandèmia està afectant la gent jove, i les embarassades ho són". "El risc no ha canviat", sinó que la cinquena onada afecta la gent més jove, va insistir.
150.000 cites noves
En aquest sentit, la gent del col·lectiu no tindrà dificultats per vacunar-se, ja que Salut ha afegit 150.000 noves cites de vacunació, de les quals encara en queden unes 90.000 disponibles. Aprofitant la notícia, Craywinckel s'ha referit avui a les persones que no han rebut la injecció, sigui perquè no l'han volgut sigui perquè no se l'han pogut posar.
La directora de CatSalut ha afirmat que aquesta gent s'haurà de sotmetre constantment a tests d'antígens o PCR per poder accedir a determinades activitats, en un futur pròxim. Són persones a qui "tindrem més emprenyada contínuament". En canvi, aquelles que sí que hagin rebut el vaccí tindran més accessibilitat a tot arreu. Però, en cap cas, s'ha mostrat partidària de fer la vacuna obligatòria, per motius ètics.
Tot i el bon ritme de vacunació, Craywinckel ha recordat que aquesta "no serà la darrera onada", però sí que ha estat optimista dient que la següent no serà tan forta. Per assegurar-nos que això pot ser així, ha recomanat fer una desescalada lenta: "Crec que la desescalada va ser molt ràpida, quelcom que fa la instal·lació del virus més ràpida també".
Finalment, la directora de CatSalut ha defensat la resolució mitjançant la qual s'ajorna tota aquella activitat hospitalària que no sigui urgent. El conseller Argimon també ho ha estat fent aquests dies, ja que va ser una mesura que es va prendre tant a la primera com a la segona onada. Les associacions de sanitaris, però, estan en contra d'aquesta decisió.