El Departament de Salut ha anunciat un nou sistema per demanar la baixa automàtica per covid-19, de cinc dies, davant l'alta transmissió comunitària. Així ho ha avançat aquest dimarts la directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel, que ha precisat que en aquest cas no caldrà cap mena de test positiu ni visitar el CAP. En canvi, el que caldrà és descriure la simptomatologia de la persona malalta. És a dir, és una "nova via per demanar la baixa per símptomes associats a la covid-19" i no pas per un simple test positiu per tal de descongestionar l'atenció primària. Per accedir al nou sistema tan sols serà necessari entrar a La Meva Salut o al lloc web citasalut.gencat.cat. Allà hi haurà un botó per sol·licitar la "baixa laboral per símptomes covid-19", que ens portarà a una nova pestanya on haurem de seleccionar el motiu d'aquesta i descriure'l. Llavors, només caldrà seleccionar la data d'inici d'aquesta baixa i indicar un correu electrònic.
📝 Com demanar la baixa automàtica per covid a Catalunya? Així funciona el nou sistema de La Meva Salut
L'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques (ICAM) s'encarregarà de revisar els símptomes descrits i concedir la baixa. Cinc dies més tard es donarà l'alta de manera automàtica, tot i que el pacient pot sol·licitar allargar la baixa si encara presenta símptomes. Res d'això exclou que el metge de capçalera no pugui contactar amb la persona malalta si ho veu necessari. En qualsevol cas, aquest nou sistema es posarà en marxa durant el dia de dimecres. L'objectiu d'aquest nou sistema és descongestionar els CAP i "simplificar un procediment administratiu on ja tenim el coneixement clínic (el que dona el pacient) i no obligar a una presencialitat que no és bona ni per a l'usuari ni per als facultatius que l'han d'atendre", segons Craywinckel. I és que les baixes per quadres d'insuficiència respiratòria aguda (covid-19 i grip) han patit un increment del 84,5% en quatre setmanes. A més, s'han incrementat un 16,24% les visites per covid-19 als centres d'atenció primària respecte de la setmana anterior, fins al punt que el 9,07% de les visites a l'atenció primària ja són per covid-19.
🗣 Gemma Craywinckel: "La nova via es fa per simplificar un procediment administratiu. No val un test positiu. És per quan es té molta tos, febre... Això va a l'ICAM i es genera la baixa autolimitada en el temps. Si la persona millora o empitjora ho ha de comunicar al CAP". 👇 pic.twitter.com/7NpF5G7LW1
— Salut (@salutcat) July 5, 2022
L'evolució de la covid-19 a Catalunya
L’increment de contagis per la covid-19 es tradueix en un augment de les hospitalitzacions de persones positives, que ja superen els 2.000 pacients. Les dades del nou sistema Sivic per a la setmana del 27 de juny al 3 de juliol mostren com els ingressats amb covid ascendeixen a un total de 2.139 (el 70% amb seixanta anys o més). Això són 377 ingressats més respecte de la setmana anterior, quan eren 1.893 persones. L’augment també es nota a les UCI, que ja alberguen 51 crítics (cinc més). Fa un any, quan creixia la cinquena onada i no havia aparegut encara la variant òmicron que ha canviat l’estratègia per fer front a la covid, hi havia uns 500 ingressats, 122 a les unitats de cures intensives. Entre el 20 i el 25 de juny es van declarar 107 defuncions. Era la xifra més alta des de finals de febrer. Ara, entre el 27 de juny i el 3 de juliol, la xifra ha caigut fins a les 41 morts (39 entre majors de seixanta anys). Es tracta d’una mitjana de cinc al dia. Tot i això, la nova web no proporciona l’acumulat de defuncions (ni tampoc de casos).
En ple període vacacional del personal i amb nombrosos sanitaris de baixa per infecció amb covid, la pressió assistencial no només creix als hospitals sinó també en l’atenció primària. Durant la setmana del 27 de juny al 3 de juliol, els CAP van diagnosticar 5.000 casos més que la setmana anterior. Parlem d’un total de 38.273 positius, el que representa una mitjana de 5.467 diagnòstics al dia. Amb aquestes magnituds, la taxa de casos per 100.000 habitants arriba als 414. Segons les mostres preses pel sistema sentinella, el SARS-CoV-2 representa la meitat dels virus respiratoris que circulen a Catalunya. Darrere d’aquesta onada de contagis estan les variants BA.4 i BA.5, molt més contagioses tot i que no més greus, que ja representen entorn del 75% del total de mostres seqüenciades.