El Departament de Salut, a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), ha assegurat que la probabilitat de transmissió de la verola del mico és "molt baixa" a Catalunya i que ara mateix la situació epidemiològica està "sota control". A través d'un comunicat publicat aquest divendres ha detallat que durant aquest 2024 s’han notificat un total de 29 casos de mpox, una tercera part dels que es van registrar el 2023, i que els darrers casos notificats són de la setmana del 14 al 20 de juliol de 2024. D'altra banda, el Departament ha informat que Catalunya participarà la setmana que ve a les dues reunions previstes sobre el mpox: dilluns al Comitè de Seguretat Sanitària de la Unió Europea i dimarts a la Ponència d’Alertes del Ministeri de Sanitat, en què participen representants de totes les comunitats autònomes per debatre si es modifica alguna recomanació de vigilància o vacunació.
Salut ha explicat que la situació de la mpox al continent africà és molt diferent degut principalment a "la dificultat per dur a terme les actuacions preventives i de control de la infecció", i ha afirmat: “A Catalunya se segueixen detectant puntualment casos, en grau més baix que els anys anteriors i sense repercussió clínica diferent”. Pel que fa al perfil socioeconòmic dels afectats, ha detallat que la gran majoria són homes, d'entre 20 i 50 anys, nascuts a l'Estat espanyol.
Salut subratlla que la pauta de vacunació recomanada inclou dues dosis
Salut ha destacat que a Catalunya s'han administrat més de 23.500 dosis de la vacuna contra la verola del mico des que es va iniciar la vacunació el 2022, arran del primer brot de caràcter internacional, i ha assenyalat que el principal col·lectiu cridat a vacunar-se són "totes aquelles persones amb relacions sexuals de risc". En aquest sentit, el Departament ha subratllat la importància de completar la pauta de vacunació recomanada, que inclou dues dosis, per tenir la "màxima protecció" contra el virus. Aquelles persones d'arreu de Catalunya que vulguin demanar la segona dosi poden fer-ho enviant un correu a infovacunacio@gencat.cat. En cas de viure a Barcelona, cal concertar la cita al CAP Casernes a través de la web de Salut, o bé anar al punt de Vacunació Checkpoint Barcelona demanant prèviament cita per telèfon.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!