Aquesta tarda es reunirà la comissió delegada en matèria de covid per decidir quin dia tornarà a entrar en vigor l'ampliació del passaport per entrar a bars, restaurants, gimnasos i residències. Tot i que va entrar en vigor divendres, es va haver de suspendre la seva aplicació per problemes tècnics a La Meva Salut, espai des d'on els catalans es poden descarregar el seu certificat. Avui, el conseller Josep Maria Argimon ha explicat en una entrevista a Catalunya Ràdio, que, a banda de l'allau de sol·licituds de descàrrega, també es van detectar algunes entrades malicioses que van provocar que s'haguessin d'activar els protocols de seguretat i bloquejar l’aplicació.
Tot i que la immensa majoria de les entrades a La Meva Salut es van fer des de Catalunya, el conseller ha explicat, davant les crítiques per una possible manca de previsió, que se'n van detectar algunes de malicioses des de fora del país: "En cap cas va ser un ciberatac, però sí que hi va haver entrades malicioses que van provocar que es bloquegés l'accés i s'activessin els protocols de seguretat". Ara, ha assegurat Argimon, aquests problemes tècnics ja estan solucionats i es pot accedir sense cap problema a l'aplicatiu per descarregar el passaport.
Amb aquesta situació resolta, avui a la tarda es decidirà quin dia torna a entrar en vigor, una decisió que no depèn exclusivament de Salut, segons ha recordat el conseller. Amb tot, no ha volgut augurar quin dia es recuperarà l'ampliació.
Un milió en una setmana
Tot i que els catalans podien descarregar-se el certificat covid des d'abans del mes de juliol, quan va entrar en vigor per viatjar arreu de la Unió Europea, molts ho han fet a darrera hora. Això ha provocat que els últims dies, d'ençà que el TSJC aprovés l'ampliació, s'hagin format cues de fins a 500.000 persones per accedir a La Meva Salut, amb temps d'espera de més d'una hora. Segons ha confirmat el conseller Argimon, des del passat dilluns 22, s'han descarregat fins a 1 milió de certificats. Divendres 26, el dia que havia d'entrar en vigor, 400.000.
Més certificats que catalans
Argimon també ha especificat que a Catalunya s'han descarregat uns 10.300.000 certificats. És a dir, més passaports que no pas habitants té el país. Argimon ha assegurat que això es deu al fet que moltes persones que se l'han descarregat, després l'han perdut de vista, i quan l'han tornat a necessitar, l’han tornat a baixar. Per això, el conseller ha demanat que un cop descarregat, el tinguem localitzat, ja que en qualsevol moment el podem necessitar amb una certa urgència. En una altra entrevista avui, el vicepresident Jordi Puigneró ha denunciat que un usuari s'ha baixat el certificat fins a 200 cops.
Per altra banda, el conseller també ha aclarit alguns dubtes que ha generat l'ampliació. En aquest sentit, ha apuntat que tot i que l'esperit del passaport "no és saber qui entra i qui no entra", caldrà que els usuaris s'identifiquin amb un document per comprovar que és el seu certificat, però "en cap moment quedaran emmagatzemades les dades personals". Sobre la caducitat del passaport, el conseller ha resolt que els de vacunació de moment no en tenen, a l'espera del que digui la UE, els de recuperació caduquen sis mesos després, i els de test duren 48 i 72 hores.
Descartat per treballar
A més, també ha recordat que serà una restricció temporal i que s'haurà de comprovar la seva eficàcia a mesura que passin les setmanes. Perquè sigui efectiva, ha advertit, haurà d'anar acompanyada d'altres mesures com ara l'ús de la mascareta o la ventilació, que amb l'arribada de l'hivern es torna més complicada. Argimon ha descartat que s'apliqui a espais oberts, com ara el Camp Nou, i per fer activitats fonamentals com ara anar a treballar o entrar a un supermercat.
Sobre la variant òmicron, que ha generat una gran preocupació a Europa, el conseller de Salut ha advertit que tot i que de moment no se n'ha detectat cap a cas a Catalunya, aquesta acabarà arribant. A més, ha avisat que la solució no passa per tancar fronteres davant una nova soca sinó per la vacunació a aquests entorns. " Tanquem fronteres ràpid, però no enviem vacunes. És absurd, les noves variants apareixen quan el virus circula".
Argimon també espera que durant les properes setmanes comenci la vacunació dels nens menors de 12 anys, després que l'EMA hagi aprovat el preparat de Pfizer per als infants d'entre 5 i 11. Tal com ha explicat serà una vacuna logísticament més senzilla, ja que ve directament preparada, i suposa una tercera part de la dosi dels adults.