El 27 de desembre del 2020 va marcar un abans i un després en la lluita contra la covid. Durant aquella jornada es va inocular la primera dosi de la vacuna contra el coronavirus en una residència de gent gran, que havia patit amb més duresa la pandèmia, de l'Hospitalet de Llobregat. Avui, un any després, el Departament de Salut ha volgut celebrar aquesta efemèride des de la Fira de Barcelona, en un context d'empitjorament de totes les dades epidemiològiques.
Carmen Cabezas, que ha destacat que durant aquest any s'han posat més de 13 milions de dosis, ha remarcat que aquestes vacunes, encara que ara la variant òmicron estigui provocant un augment inaudit de casos, han evitat que la situació sigui molt pitjor. "Han evitat entre 300.000 i 400.000 casos, 80.000 hospitalitzacions i 10.000 morts". De fet, avui no s'ha notificat cap víctima mortal, encara que les dades siguin pitjors que les de fa un any, hi ha menys pacients als hospitals.
Menys càrrega als hospitals
"La vacunació ha aconseguit que malgrat que tinguem molts casos, la càrrega als hospitals sigui molt menor", ha destacat Cabezas, que ha recordat el dia que va anar a rebre les primeres vacunes i ha agraït a tot el personal sanitari "la seva generositat i el seu compromís" amb el procés de vacunació. "Gràcies per la vostra paciència i el vostre somriure cada vegada que poseu una vacuna, per formar part de la solució", ha resumit la secretària de Salut Pública.
En aquest acte de reconeixement també hi han participat diferents professionals que han treballat durant la campanya de vacunació. Lourdes Carrés, infermera i coordinadora del punt de vacunació de la Fira de Barcelona, ha fet un repàs de tots aquests mesos punxant vacunes, assegurant que mai no havia vist un equip tan ampli i divers "on tots estàvem compromesos amb l'objectiu final: la vacunació".
Com si fossin els Reis d'Orient
En aquest sentit, ha apuntat que darrere de cada dosi hi ha "dos o tres professionals que l'han fet possible" i s'ha emocionat en recordar el dia en què Cabezas li va fer arribar un estudi que es demostrava el descens de la mortalitat a les residències gràcies a les vacunes.
Per la seva part, la infermera de vacunació pediàtrica de Reus, Sandra Paixà, ha rememorat el seu primer dia posant una vacuna contra la covid, el 5 de gener passat en una residència: "Hi vaig anar amb dues companyes i ens van rebre com si fóssim els Reis d'Orient". Paixà també ha lamentat que si bé al principi "tot eren agraïments, felicitacions", ara amb l'exigència del certificat covid "la situació s'ha tensat".
L'agraïment de Craywinckel
Leyre Martínez, tècnica administrativa i de planificació de punts de vacunació de la Regió Metropolitana Nord, ha destacat en la seva intervenció que s'han trobat amb "la màxima implicació del personal sanitari que es va oferir en el procés de vacunació" i que segueixen treballant per "acabar amb la pandèmia".
Ha tancat l'acte la directora de CatSalut, Gemma Craywinckel, que només ha tingut paraules d'agraïment per al personal sanitari: "El repte ha estat majúscul i ens n'hem sortit perquè tenim un personal excel·lent que s'ha bolcat en la campanya".