El Departament de Salut ja ha comprat els primers tests ràpids per detectar el coronavirus en 10 minuts, segons ha revelat el doctor Oriol Mitjà en una entrevista al programa ‘No ho sé’ de RAC1. Es tracta de proves de baix cost, entre 4 i 10 euros, i que es podrien fer just abans d’esdeveniments culturals o partits de futbol.
Segons declaracions de Mitjà, aquests nous tests d’antígens han millorat i cada cop tenen una sensibilitat més elevada. A més, tenen avantatges respecte a la PCR, entre els quals els més destacables són la brevetat, triguen 10 minuts a donar resultats, i el cost, no superior als 10 euros.
En aquests moments, segons ha assenyalat Mitjà, la conselleria de Salut els està avaluant de manera externa a partir d’una comanda de 250 tests. A més, ha assenyalat que ja hi ha quatre laboratoris a Catalunya que els estan provant com a pas previ a fer una comanda a gran escala.
Així mateix, l’epidemiòleg ha explicat que aquests tests ràpids es poden utilitzar en situacions com previsió d’aglomeracions en espectacles o en resposta als brots d’escoles. Així, en l’àmbit escolar es podria reaccionar fent tests ràpids a tot un grup classe si un alumne dona positiu. Un altre ús seria fer tests als visitants externs a les residències de gent gran. De fet, fa uns dies Mitjà ja va recomanar, per evitar la propagació del virus a les escoles, fer un test als alumnes de totes les escoles cada dues o tres setmanes als centres mateix o que els que hagin d'anar a veure els avis a les residències comprin un test a la farmàcia . De cara a les residències l'epidemiòleg recomana fer tests als treballadors un cop a la setmana i a tots els visitants abans d'entrar-hi.
Tests a casa
A més, es preveu que en una primera fase aquests tests els faci personal sanitari però que més endavant es puguin comprar per internet i que el mateix interessat pugui realitzar la prova a casa seva.
Finalment, en declaracions al citat mitjà, l’epidemiòleg s’ha mostrat contrari a reduir la quarantena de 14 dies a 10, tal com va avalar el doctor Trilla.
Nominació al Fòrum de Premis Nobel
Dimecres mateix, Oriol Mitjà va revelar que havia estat escollit com un dels dos joves científics que representaran Europa al Fòrum de Premis Nobel, en la sessió Aprengui de l'epidèmia: salut pública i economia. El doctor, però, va fer notar a través de la xarxa social Twitter que havia estat nominat per Londres i no per Madrid.