La secretària de Salut Pública del Govern, Carmen Cabezas, ha defensat aquest dissabte que el nou toc de queda que planteja el govern català és necessari per raons epidemiològiques, ja que la incidència de 125 casos per 100.000 habitants és la que en l'Estat es considera un "risc molt alt".
En una entrevista al programa ‘Via Lliure’ de Rac1, Cabezas ha assegurat que és "important" mantenir el toc de queda "unes setmanes més" per contenir la pandèmia.
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va rebutjar dijous passat la proposta de la Generalitat de prorrogar una setmana més el toc de queda a 148 municipis i va limitar-ne l'aplicació d'aquesta restricció únicament a 19 localitats, entre les quals no es troben Barcelona ni la seva àrea metropolitana, davant la millora de les dades sanitàries.
Després d'aquest revés, el Govern va fer una altra proposta que el TSJC analitzarà dilluns que ve: aplicar el toc de queda en els 62 municipis de més de 20.000 habitants que presenten un índex superior a 125 casos diagnosticats per 100.000 habitants.
Cabezas ha explicat que "Salut el que fa és determinar la necessitat d'adoptar mesures per reduir la mobilitat i la interacció social". En aquest sentit, ha apuntat que en els municipis de més de 20.000 habitants "és on la interacció social es pot produir de forma més fàcil". Així mateix, ha justificat posar el llindar en una incidència de 125 casos diagnosticats per 100.000 habitants perquè "és la xifra que a escala estatal es defineix com de risc molt alt".
Immunitat de grup “difícil” per la delta
Per altra banda, Cabezas ha admès que és possible que no s'arribi a la immunitat de grup o que sigui molt més complicat per la variant delta del coronavirus. "És difícil dir si es podrà assolir la immunitat de grup, però sí que assolirem una major protecció per tota la població", ha dit, tot afegint que "la immunitat de grup amb la variant delta és difícil". Per a Cabezas, "si les variants anteriors contagiaven una mitjana de dues o tres persones, la delta n'infecta de cinc a vuit", i això posa en qüestió que es pugui assolir la immunitat global tal i com estava plantejada.
Tal i com ha recordat Cabezas, "la vacuna és molt bona per evitar hospitalitzacions però no evita un percentatge de casos". "Per això és necessari que el percentatge de persones vacunades estigui més a prop del 90 que del 70%. Ho podrem assolir? Ara tenim una cobertura molt alta per sobre de 40 anys, però hem d’aconseguir que totes les persones en edat de vacunar-se ho facin. Així reduirem la transmissió, el virus circularà menys i tindrà menys capacitat de mutar", ha comentat.