Una petició senzilla. El Departament de Salut ha demanat un ús "racional" dels serveis sanitaris davant l'augment de la covid-19, que previsiblement arribarà al seu pic a mitjans juliol. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha valorat aquest dimarts la situació epidemiològica a Catalunya i ha aprofitat per fer una crida perquè aquelles persones contagiades que presentin simptomatologia lleu es quedin a casa. La qüestió és que el sistema sanitari del país es troba en un període "molt complicat", perquè els professionals comencen a marxar de vacances. A sobre, s'està recuperant tota l'activitat assistencial. És per això que aquest estiu no hi haurà tants treballadors disponibles per tractar la covid com en onades anteriors.

Les paraules de la secretària de Salut Pública tenen lloc després que aquest dilluns s'arribés al pic de 18.000 visites a l'atenció primària. Tanmateix, ha recordat que el 10 de gener es van fer 110.000 visites. "La diferència és molt gran", ha assenyalat. En aquesta línia, la investigadora del Biocomsc Clara Prats ha precisat que actualment estem davant d'una mitjana de 7.000 visites diàries. El problema és que aquesta dada es pot duplicar en un parell de setmanes "si tendim a fer les mateixes visites": de 7.000 a 14.000. I això no és tot, perquè es podrien assolir pics de 25.000 visites. És per això que Cabezas ha insistit en la importància del "comportament" i la "responsabilitat" de les persones. Si no som vulnerables i presentem una simptomatologia lleu (com ara mal de gola o una mica de febre durant dos o tres dies), podem aplicar mesures comunes per a qualsevol infecció respiratòria: contenció a casa, tractament simptomàtic, evitar contacte amb persones vulnerables... Això sí, aquestes persones vulnerables o amb símptomes greus sí que han de consultar els professionals sanitaris.

Diapositiva sobre l'impacte a l'atenció primària de la covid-19 / Salut

Tanmateix, la secretària de Salut Pública ha volgut treure ferro a l'afer i ha remarcat la poca gravetat de les noves variants d'òmicron (BA4 i BA5), que ja representen entorn del 60% del total de les mostres seqüenciades. És veritat que els ingressos hospitalaris estan en augment: s'han declarat 245 ingressats més, el que suposa un total de 1.762 hospitalitzats. És una xifra que no es veia des del febrer, però Cabezas ha precisat que es tracta de pacients amb covid-19. És a dir, la malaltia no té per què ser la causa de l'ingrés: simplement el pacient ha donat positiu.

En qualsevol cas, es preveu que la pressió hospitalària augmenti en les pròximes dues o tres setmanes i se superin els 2.000 ingressos. A les UCI, actualment hi ha 46 persones i s'espera arribar a les 70. "La taxa d'ingressats en llits convencionals per aquesta malaltia també continua en ascens tot i que la covid-19 no és la causa de l'ingrés en la majoria de casos. La taxa d'ingressos per covid en crítics mostra una lleugera tendència a l'ascens i la mortalitat continua en descens", ha interpretat la secretària de Salut Pública.