El Departament de Salut ha detectat un segon cas de la soca britànica del coronavirus a Catalunya, segons ha avançat aquest dissabte RAC1. Es tracta d'una persona de les Terres de l'Ebre que havia viatjat recentment a Londres. El positiu de Covid-19 ja es troba en aïllament i no ha de requerir hospitalització.
El primer cas de la variant britànica del coronavirus a Catalunya es va confirmar el 7 de gener. La consellera de Salut, Alba Vergés, va precisar que es tractava d'una persona que va viatjar del Regne Unit, però que resideix a Catalunya. El secretari de Salut, Marc Ramentol, va avançar que s'estan analitzant més casos sospitosos de la soca britànica de covid-19, més contagiosa, però no més greu.
A més, segons ha informat el ministre de Sanitat espanyol i candidat del PSC a la Generalitat, Salvador Illa, l'Estat ja ha detectat 88 casos de la soca britànica del coronavirus i en té més de 100 en estudi, a més, segons ha informat el ministre, Sanitat també està seguint atentament la nova soca sorgida al Brasil i que ja ha infectat diverses persones al Japó.
Com es detecta la soca britànica de la Covid?
Les mesures de detecció per aquesta nova soca del virus són les mateixes que amb el coronavirus 'normal'. De fet, només amb una prova PCR o amb un test d'antígens no es pot saber si una persona té Covid, la variant sud-africana o la britànica. El coordinador de la unitat de seguiment de la Covid, Jacobo Mendioroz, va explicar en una conversa amb ElNacional.cat que la nova soca es detecta de manera posterior, mitjançant la seqüencialització.
És a dir, aquesta soca es detecta mitjançant l'estudi fet a través d'una prova PCR. Ara bé, no s'estudien pas totes les proves fetes per falta de recursos. És la comissió territorial que decideix quan s'estudia un cas. Per exemple, si ve d'una persona que ha estat al Regne Unit o bé si en un barri o poble els contagis van molt més ràpid del que s'espera que vagin.
De nova soca de coronavirus detectada al Regne Unit, se sap que és molt més contagiosa. De fet, aquesta no és la primera mutació que ha experimentat el coronavirus. De fet, el doctor Muge Cevik, membre del grup Assessor d'Amenaces de Virus Respiratoris Nous i Emergents (Nervtag) explicava fa unes setmanes al The Guardian que s'han vist més de 4.000 mutacions de SARS-CoV-2, però molt poques mutacions han arribat a ser significatives.
A més, aquesta nova soca és un 70% més contagiosa i ha augmentat en un 0,4 la ràtio de transmissibilitat. Tot i això, no sembla que pugui augmentar el risc de malaltia greu o taxa de mortalitat.