El tancament de 300 llits a l'Hospital Vall d'Hebron durant el període estiuenc que es va conèixer aquest dimecres ha generat molta polèmica. El conseller de Salut, Manel Balcells, ha sortit al pas i ha enviat un missatge de calma a la ciutadania perquè, malgrat la reducció de llits "s'atendran les urgències i només s'ajornaran les patologies i cirurgies programades". En un acte a Olot, el conseller ha detallat que la mesura no afectarà ni a les oncològiques, ni a les cardiovasculars o urgents, però ha admès que caldran mesures per gestionar la situació amb els recursos disponibles. Balcells ha etzibat que el fet de no tenir pressupostos aprovats "té un cost" i ha admès que s'hauran de tancar més llits a la Vall d'Hebron, tot i que ha dit que es farà amb una "proporció moderada". 

Mesures als hospitals durant l'estiu

L'Institut Català de la Salut ha demanat alguns Centres d'Atenció Primària (CAP) que redueixin les substitucions per vacances d'estiu i que la Vall d'Hebron anuncies que tancaria el 24% dels llits entre juliol i setembre. En aquest sentit, Balcells ha detallat que és una mesura habitual a l'estiu, ja que, tradicionalment els equips han fet torns de vacances i que es tancaven plantes d'hospitals de forma habitual. La diferència d'aquest estiu, és que l'absència de pressupostos impedeix que es puguin fer hores extra per cobrir les suplències. "No tenim diners per fer escreixos ni activitat complementària i, per tant, hem de fer mesures de gestió", ha dit.

Pel que fa als hospitals, Balcells ha admès que aquest any "segurament es tancarà una mica més d'activitat programada o s'allargarà el tancament". "Hi ha d'haver mesures perquè aquest any no podem tenir increment. El de l'any 2022-2023 superava el 7% i aquest any serà d'un 4 o 4,5% i amb un suplement de crèdit que hem hagut de fer", ha dit. En relació amb el pressupost, Balcells ha afirmat que aquest any era "molt bo". "Teníem 1.400 milions més que permetien fer les coses bé, complir la despesa i continuar fent noves accions. Amb el que tenim ara podem cobrir la despesa de l'increment salarial, però hem de contenir amb gestió", ha afegit. "Per tant, haurem de fer mesures que no afectin l'activitat assistencial de la ciutadania", ha dit. 

No hi ha retallades a l'atenció sanitària

En la mateixa línia que el conseller s'ha manifestat el director de l'ICS, Xavier Pérez, que ha negat que s'estiguin fent retallades en l'atenció sanitària de cara a l'estiu i ha afegit que el que hi ha són "ajustaments" d'acord amb el pressupost disponible. En declaracions a RAC1, ha explicat que aquest és el cas de l'Hospital Vall d'Hebron, i que es tracta de llits quirúrgics amb activitat "que es pot diferir" i ha insistit que les urgències i l'activitat oncològica estan garantides. En segon lloc, ha afirmat que el pressupost és superior al del 2023, per la qual cosa ha reivindicat que no es pot parlar de retallades. Tot i això, ha afirmat que les despeses creixen més que els ingressos. 

Pérez ha explicat que Vall d'Hebron ha fet un 5% més d'activitat programada acumulada fins al maig, un "rècord". Ha afegit que, a més, enguany ha tingut el pressupost "més alt de la història" però malgrat tot, ha asseverat que les despeses creixen a un ritme més alt que els ingressos i, per tant, és "insuficient". El director de l'ICS ha detallat que fins al maig s'ha intentat fer més activitat programada i que ara es concentrarà el tancament de llits a l'estiu. Tot i això, ha afirmat que es continuarà fent un 76% de l'activitat programada i el 24% restant s'intentarà reprogramar "al més aviat possible". Sobre els efectes, ha dit que hi pot haver una "petita demora" en les llistes d'espera d'aquelles intervencions que s'ajornin. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!