Aquest dilluns 14 d’octubre començarà la campanya de vacunació contra la grip i la covid-19 amb el focus posat les persones entre 60 i 80 anys, els menors de 60 en condicions de risc (entre elles els problemes de salut crònics i l’obesitat), les persones amb immunosupressió, els professionals sanitaris i sociosanitaris, i altres serveis presencials i crítics. L’objectiu que s’ha proposat el departament de Salut de la Generalitat és la protecció de persones vulnerables, en “risc de patir complicacions relacionades amb la grip i la covid”, segons el secretari Esteve Fernández. Per aconseguir-ho, es pretén assolir una cobertura del 75% de la població diana (les persones a les quals va dirigida la campanya), assolir el 60% de vacunacions en les dones embarassades i augmentar la cobertura en els infants d’entre 6 i 59 mesos, un dels grups que més pateix la infecció, i també es recomana a les persones fumadores. Amb aquest repte a l’horitzó, Salut ha adquirit un total d’1.768.000 dosis de vacunes contra la grip, que constitueixen 53.000 dosis més respecte a la campanya de vacunació de 2023-2024, i com a novetat per aquesta temporada, també s’han adquirit dosis de vacuna atenuada intranasal indicades per als infants d’entre 24 i 59 mesos.
Primera fase, a bon ritme
Fernández ha reconegut en la presentació de la campanya que assolir el 75% de les vacunacions és un “objectiu ambiciós”, tenint en compte que en la campanya de l’hivern passat la cobertura de majors de 60 anys contra la grip va ser del 49% i contra la covid del 43%, tot i que els percentatges van ser superiors en el cas dels majors de 80 anys (del 68% i 61% per cadascuna d’aquestes malalties). El passat 23 de setembre es va iniciar la primera fase de la vacunació dirigida a les persones que viuen en residències, persones de 80 anys o més i les dones embarassades. En aquesta primera fase, també s’ha prioritzat la vacunació en aquelles persones que reben atenció domiciliària. La temporada 2023-24, les cobertures vacunals en les persones que viuen en residències van ser del 83,5% per a la grip i 79,4% per a la Covid. “La vacunació és important per les implicacions que té, és un instrument que salva vides. Evita infeccions i, així, el col·lapse dels serveis assistencials”, ha insistit Esteve Fernández, qui ha remarcat que, a hores d'ara, la vacunació va "a bon ritme", després que ja s'hagin administrat 105.491 dosis contra la grip i 80.674 contra la covid en residències, dones embarassades i majors de 80 anys.
Les campanyes de vacunació són la millor manera de combatre aquesta malaltia infecciosa aguda de les vies respiratòries causada pels virus d’influença, que són els responsables de les epidèmies estacionals. Aquests virus experimenten constants variacions antigèniques, per això és necessari vacunar-se cada any per poder mantenir la immunitat adquirida. Els experts recomanen vacunar-se entre mitjans de setembre i finals d’octubre, per donar temps suficient al cos per fabricar anticossos abans que arribi la temporada estacional de la malaltia que es dona entre octubre i novembre, i arriba al seu pic entre desembre i febrer.
Els infants, els més propensos
Els infants d’entre 6 i 59 mesos són especialment propensos a patir la infecció de la grip, i per això Salut recomana la vacunació per protegir-los contra la malaltia o evitar que la malaltia pugui tenir complicacions greus. Com a novetat aquesta temporada, els petits que tenen entre 24 i 59 mesos podran beneficiar-se de les vacunes intranasals que només poden rebre aquests infants donat que segons la fitxa tècnica del producte, aquests no es pot administrar en menors de 24 mesos. L’OMS i el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties (ECDC) recomanen aquesta vacunació anual a la població infantil i dotze països europeus ja l’han introduït. El secretari de salut pública Esteve Fernández, ha especificat que “la grip infecta 1 de cada 5 nens no vacunats”. En aquest sentit, “els infants menors de 5 anys són més vulnerables a la infecció i poden tenir conseqüències greus com ara pneumònies i infeccions de l’oïda; vacunar aquests infants no només protegeix la seva salut, sinó que redueix la propagació del virus a altres membres de la família i a la comunitat, com avis, àvies i altres persones amb més risc”. Fernández recorda també la vulnerabilitat de les persones fumadores davant la grip.
Vacunes Covid per les persones d’alt risc
Pel que fa a la covid, d’acord amb la situació epidemiològica i la immunitat adquirida per la població, la vacunació anual se centra en persones d’alt risc de patir complicacions i altres grups com els professionals sanitaris i sociosanitaris que atenen aquestes persones vulnerables. Per això no es justifica per ara la vacunació contra la COVID-19 en persones no incloses en aquests col·lectius. Seguint les recomanacions que realitza l’OMS, per a la vacunació de la ciutadania contra la grip es disposa de vacunes tetravalents, i trivalents per a la població infantil de 24 a 59 mesos. Pel que fa a les vacunes contra la COVID-19, seran monovalents, adaptades per fer front a la variant JN.1 principalment.
On vacunar-se?
Com és habitual, la major part de les vacunacions es farà als Centres d'Atenció Primària (CAP), amb cita prèvia. Per demanar-la, es pot fer a través de La Meva Salut, del web de programació de cites o anant directament al CAP. En el cas de la població que viu en residències de persones grans o altres institucions ja estan rebent l'administració de les vacunes en el centre residencial i seran els professionals sanitaris els qui s'hi desplaçaran per posar-les.
Projecte pilot al Barcelonès Nord, Baix Maresme i Maresme Central
Una altra de les novetats de la campanya d'enguany és que es farà una prova pilot a les comarques del Barcelonès Nord, Baix Maresme i Maresme Central per incrementar la cobertura vacunal de la població objectiu, l'accessibilitat a la vacunació i l'increment dels missatges de crida a la vacunació. El 7 d'octubre es va iniciar l'enviament d'SMS per a la citació proactiva en els punts de vacunació poblacionals del programa pilot. Aquests SMS s'adrecen a persones d'entre 60 a 80 anys, amb condicions de risc de 12 a 59 anys, els infants de 6 mesos a 5 anys i els infants amb condicions de risc de 5 a 11 anys.
Els punts de vacunació poblacionals s’obren el dia 14 d’octubre i estaran situats a Sant Adrià de Besòs (CAP Dr. Barraquer), Badalona (CAP Dr. Robert), Premià de Mar (CAP Premià de Mar-Dr. Gasol entrada per urgències), Mataró (CAP El Maresme) i Sant Andreu de Llavaneres (CAP Sant Andreu de Llavaneres-Manoli Marco) i Santa Coloma (CAP Santa Coloma). L’horari d’aquests punts de vacunació poblacionals serà de dilluns a dissabte, de les 9 a les 20 hores.
A banda de les persones citades per SMS, podran anar a aquests punts de vacunació poblacionals totes les persones incloses en les recomanacions de vacunació com ara les embarassades, professionals essencials (policies, bombers, personal de protecció civil) i personal docent, entre d’altres. Aquestes persones no caldrà que reservin dia i hora per a la vacunació i poden anar-hi preferentment de 16 a 19h. Qualsevol candidat a vacunar-se del Barcelonès Nord, Baix Maresme i Maresme Central, encara que rebi una citació per anar a un punt de vacunació poblacional, si ho prefereix, podrà demanar hora i vacunar-se al seu CAP de referència.