El Departament de Salut remarca que el pla per afrontar els rebrots de coronavirus ha de ser escalable. Així ho ha confirmat la consellera de Salut, Alba Vergés, en roda de premsa aquest migdia: "No ens trobarem tots els mesos iguals. La primera onada va ser molt intensa perquè no veníem de gestionar una pandèmia d'aquestes característiques. Ara el pla ha de ser escalable per dos anys amb previsió d'arribar als tres". En què consistirà aquest pla? D'entrada, en un reforç que es basa en diferents actors del sistema sanitari.

Una nova figura: el gestor Covid

El més rellevant, el reforç amb què comptaran els 120 scouts que estaran al call center atenent les trucades. Així doncs, s'ha anunciat la incorporació de 500 treballadors més que tindran una nova categoria de gestors Covid amb un ampli reforç a l'atenció primària. Aquests gestors tenen "un perfil administratiu que treballaran amb un protocol" establert, tal com ha subratllat la consellera Vergés. Des de la roda de premsa no s'ha especificat si la figura del rastrejador recau únicament en el centre d'atenció telefònica o també s'incorporen aquests gestors: "El més important és entendre que tots treballen en xarxa". De moment, Salut no confirma si el servei de trucades el seguirà contractant a Ferrovial.

La figura del gestor es podrà replicar en els centres hospitalaris i comptarà amb la col·laboració de l'àmbit municipal amb un tercer perfil: els agents comunitaris de camp. En aquest àmbit, demana la col·laboració dels ajuntaments, tal com la consellera ha admès demanant la coordinació amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau: "Hem de preveure mesures de seguretat".

Roda de premsa amb la consellera de Salut, Alba Vergés. A la dreta, Jacobo Mendioroz, que encapçala la resposta a la Covid-19

Amb aquesta previsió de reforç del sistema català, Vergés ha assegurat que treballen per fer front a onades "tan importants com arribar als 1.500 nous casos de coronavirus". Les claus de l'èxit les han centrat a identificar en el mínim temps possible els positius i reforçar la xarxa de contactes: "Els gestors Covid s'encarregaran de reforçar la traçabilitat i la vigilància des de primària, on hi ha l'usuari de forma directa".

El pla d'acció per a cada pacient s'ha previst que vagi de tres a cinc dies entre l'entrada de la persona i la seva detecció: "És important acotar el temps i que la persona passi a estar immediatament aïllada" si dona positiu. Aquest interval de dies que marca la durada del temps de reacció, Salut ha advertit que sempre dependrà "del volum que hi hagi". En paral·lel també es reforçarà amb noves eines tecnològiques que conviuran amb els sistemes actuals.

Lleida i l'Hospitalet

L'epidemiòleg Jacobo Mendioroz lidera la resposta a la Covid-19 des del Departament de Salut i ha admès que a "l'Hospitalet les coses es van fer millor que al Segrià", especialment amb les afectacions i el malestar generat a la ciutat de Lleida. Però ha recordat que el coronavirus fa que "et puguis contagiar sense saber-ho" i aquest aspecte, a vegades, és difícil preveure.

Pel que fa a la desescalada i les mesures adoptades, la consellera considera que les coses s'han fet bé d'acord amb les dades: "Hauríem estat millor sense desescalar tan ràpid? La situació epidemiològica era molt bona per fer aguantar la gent sense activitat social ni econòmica". Ara bé, ha tornat a recordar el més important de la represa de l'activitat: mascareta obligatòria, distàncies i prendre's "seriosament" les mesures higièniques.