El Departament de Salut ha iniciat la immunització contra la bronquiolitis en nadons de fins a sis mesos, una setmana després de començar la vacunació de la covid-19 i la grip en residències catalanes. És així com aquest dilluns ha arrencat la primera campanya a Catalunya contra el virus respiratori sincicial (VRS), el principal causant de la malaltia en infants i unes de les principals causes d'hospitalització dels més petits —cosa que genera "molta angoixa" a les famílies, segons del conseller Manel Balcells. La voluntat és reduir les hospitalitzacions i complicacions, davant de l'episodi de "gran tensió" a les UCI neonatals de l'hivern passat.
❓ La bronquiolitis també afecta adults? Tractament, causes, símptomes i relació amb la covid
Els nadons nascuts entre l'abril i el setembre del 2023 (de fins a sis mesos) podran immunitzar-se en els centres d'atenció primària (CAP), mentre que els nascuts a partir d'aquest octubre ho podran fer a l'hospital on hagin nascut. En el primer dels casos, les famílies rebran un missatge al mòbil perquè sàpiguen que existeix l'opció d'immunitzar els seus fills contra el virus que causa la bronquiolitis. Al CAP Maragall de Barcelona ja s'han immunitzat amb anticossos monoclonals cinc nadons aquest dilluns al matí. Els menors nascuts entre el gener i l'abril d'enguany no rebran la dosi perquè es considera que ja han estat en contacte amb el virus la temporada passada i compten tant amb més defenses com amb més pes corporal per fer-hi front.
65.000 dosis
Segons els estudis, l'anticòs que s'administra té una eficàcia del 80% per evitar les hospitalitzacions i els ingressos a les UCI. Salut ha comprat unes 65.000 dosis amb una inversió de 14,1 milions d'euros, davant la previsió de 55.000 naixements a l'any i una dosi de reforç per nadons de més d'un any amb factors de risc com ara prematurs menors de 35 setmanes, pacients amb cardiopaties, amb displàsia broncopulmonar i amb malalties greus —que rebran una dosi en aquesta campanya i una altra l'any vinent. "Recomanem que totes les famílies s'hi acullin", ha animat Balcells, alhora que ha afirmat que li "agradaria que tots els nadons" fossin immunitzats i que ell també ho faria si tingués un fill d'aquesta edat.
La pediatra del CAP Maragall Carla Corberó ha assenyalat que "la bronquiolitis és una patologia que coneixem molt bé els pediatres". "Poder oferir aquesta immunització reduirà els ingressos, la càrrega assistencial, l'angoixa familiar i la patologia que sabem que després d'una bronquiolitis pateixen molts infants, com sibilàncies, bronquitis o pneumònies", ha afegit. També ha precisat que la immunització no evitarà alguns nadons encomanar-se del virus, però "no desenvoluparan una infecció tan greu" com podria ser sense estar vacunat. La infermera pediàtrica Cristina Curto, encarregada de posar les primeres injeccions, ha destacat que les famílies han sigut "molt receptives".
El VRS a Catalunya
Per què s'administra l'anticòs als nadons nascuts a partir de l'abril? Doncs perquè serà la seva primera temporada davant el VRS, que és quan són més vulnerables davant del virus. Va ser l'any passat quan el VRS va causar a Catalunya unes 7.500 bronquiolitis, de les quals 1.058 van necessitar hospitalització i 397 van acabar a l'UCI —tot superant el pic de la temporada 2019-2020.
Es tracta d'un virus molt contagiós, que circula habitualment en els mesos de tardor-hivern i es dissemina amb les secrecions nasofaríngies de les persones infectades o mitjançant les gotes de saliva. Es calcula que 9 de cada 10 nadons se'n contagien abans dels dos anys de vida, tot causant refredats, bronquiolitis i pneumònies que poden ser especialment greus en lactants i nadons més petits, prematurs o amb condicions de risc. El VRS és el causant d'un 80% del total de bronquiolitis hospitalàries i d'un 25% de les pneumònies en menors d'un any, de manera que Catalunya comença ara la primera campanya de protecció amb un anticòs monoclonal fins al març. La idea és que al final de la campanya tots els infants que passin la primera temporada del virus hagin rebut la dosi.
L'anticòs contra el VRS
El 31 d'octubre del 2022 es va aprovar Nirsevimab (Beyfortus® d’ AstraZeneca AB i comercialitzat per Sanofi-Aventis S.A.), un anticòs monoclonal humà que ha demostrat en estudis clínics ser molt eficaç i segur. Presenta un bon perfil de seguretat i mostra dades d’eficàcia de 75-80% en la prevenció de les infeccions de vies respiratòries inferiors per VRS. Se n’utilitza una única dosi segons el pes del nadó i s’administren anticossos directament, que dificulten que el virus entri a les cèl·lules. Produeixen una protecció directa, immediata i sense efectes secundaris, però temporal (aproximadament 5 mesos). En canvi, en les vacunes, s’administren estímuls perquè el cos produeixi els anticossos. La protecció és en general duradora, però necessita unes setmanes per produir-se. Actualment, no hi ha vacunes autoritzades contra el VRS per a infants.
La immunització contra el VRS s'ha inclòs al nou calendari de vacunacions de Catalunya, vigent des del juny passat —a més de la vacuna de la grip per als nens d'entre 6 i 59 mesos i la vacuna contra la meningitis meningocòccica als nens als 12 mesos, en substitució de la vacuna contra la meningitis C. També s'ha substituït als dotze mesos la vacuna contra el meningococ C per la vacuna contra els meningococs A, C, W i Y.