Poques hores abans que de la reunió del Consell Interterritorial, Salut ha donat la seva opinió davant la possibilitat que s'escurcin les quarantenes dels positius en coronavirus, que fins avui estan fixades als deu dies. La secretaria de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha assegurat que el Departament "no està en contra" de fer més curts els aïllaments, tal com ja s'ha aprovat als Estats Units o al Regne Unit, a cada lloc amb unes condicions diferents. La Comunitat de Madrid ahir ja va obrir la porta a reproduir aquest canvi a l'Estat, davant evidències científiques que sustenten la decisió.
El Consell Interterritorial debatrà aquesta tarda aquesta opció, que haurà de ser adoptada per la Comissió de Salut Pública després de la proposta de la Ponència d'Alertes. Tot i que no està previst que la Comissió es trobi aquesta setmana, la Ponència sí que es reuneix avui dimecres. Preguntada per aquesta qüestió, Cabezas ha apuntat que en aquesta sisena onada estem davant d'un nombre de casos molt alt, tots de la variant òmicron, que sembla que presenta una gravetat menor i un període de transmissió més curt. A més, ha apuntat que cal tenir en compte també "l'impacte social que tenen les quarantenes de les persones asimptomàtiques.
Un infradiagnòstic
Per altra banda, la doctora Gemma Craywinckel ha reconegut que tot i el rècord de casos positius que s'estan registrant les últimes jornades, hi ha un infradiagnòstic. "Segur que hi ha més casos i més transmissió. Tots els positius que podem acreditar els acreditem, confiem en la població i introduïm els positius que notifiquen al sistema", ha explicat la directora del CatSalut, que apunta a la gran quantitat de casos asimptomàtics el fet que no es puguin detectar tots els positius. Per altra banda, però, Cabezas ha volgut treure pit pel fet que Catalunya és l'autonomia on més proves diagnòstiques es fan.
També Craywinckel ha insistit a demanar als positius asimptomàtics o amb simptomatologia lleu que no vagin als CAP. "El sistema sanitari sempre dona resposta a la població quan el necessita, tanmateix hem de mirar de preservar-lo per aquelles persones que estan malaltes", ha apuntat la doctora, que ha aclarit que les persones que passen la malaltia de manera lleu o sense símptomes, no necessiten l'atenció del metge o la infermera. En canvi, ha reiterat la importància de complir l'aïllament i tallar les cadenes de transmissió. "Quan ens necessitin ens tindran, quan no, no", ha conclòs.
Col·lapse del sistema?
En cas que es doni positiu, Craywinkle ha demanat a la població s'aïlli i avisar del resultat a través de vies telemàtiques, com ara La Meva Salut, Cita Salut o trucant al 061. "El ciutadà no es queda sense accés, té totes aquestes vies obertes. Un cop avisen, el positiu queda registrat, no és immediat, però no ens hem de posar nerviosos", ha demanat.
Tot i que els estudis presentats pel Departament apunten en la mateixa direcció que d'altres que s'han fet a escala internacional, és a dir, que l'òmicron és més contagiosa però més lleu i hi ha menys possibilitats que es requereixi un ingrés hospitalari, aquests encara es poden produir. Justament això, ha precisat Craywinkle, és el que diferència la covid d'altres virus com un refredat. Per aquest motiu ha advertit que si les restriccions no tenen efecte ens podríem veure abocats a una altra situació de col·lapse del sistema sanitari.
La importància de les vacunes
Per altra banda, en aquesta roda de premsa, Salut ha insistit en la importància de la vacunació, recordant que s'ha estimat que aquesta ha evitat fins a 10.000 morts per covid a Catalunya des del passat mes de gener. "Hem aconseguit estalviar molt patiment a la nostra societat", ha apuntat la doctora Clara Prats.
En aquest sentit, també han demanat a tota la població que tingui oberta la possibilitat de vacunar-se amb la tercera dosis, a partir d'avui a partir dels 40 anys, ho faci. Cabezas ha il·lustrat aquesta importància amb la incidència acumulada, que tot i l'augment dels contagis no s'ha incrementat en els grups d'edat més elevada, i més ben protegits per la tercera dosis, que en les més joves que encara no poden accedir-hi.