El departament de Salut ja ha posat data a l'inici de la vacunació de la població general: a partir de l'abril. Així ho ha indicat el secretari general de Salut, Marc Ramentol, en declaracions al 3/24, on ha afirmat que des del departament treballen amb la previsió de començar la vacunació de població general a partir de l'abril de manera progressiva.
El pla, però, depèn si arriben les dosis compromeses i les farmacèutiques no anuncien més retards en les entregues a la UE. I en cas que arribin totes les vacunes promeses, Ramentol ha assegurat que el sistema està preparat i que primer es començarà per la població de més edat i amb problemes de salut crònics.
Objectiu: un 30 % de la població catalana vacunada al juny
Aquest dissabte, la consellera de Salut, Alba Vergés, ja va avançar la previsió de Salut de començar a vacunar tota la població general a partir del mes que ve i va preveure que cap a principis de juny Catalunya tingui un 30% de la població vacunada. "Ho anirem veient pas a pas. Sabem que es pot fer llarg, però a l’abril arribaran moltes més vacunes i podrem canviar l’escenari", va assegurar la consellera en una entrevista a RAC1.
Tot i que la immunitat de prop d'un terç de la població podria controlar la pandèmia i mantenir els indicadors a la baixa, el secretari de Salut, Marc Ramentol, ha reconegut que la Setmana Santa és un "gran interrogant" pel que fa a la situació epidemiològica. "Res no exclou la possibilitat d'una quarta onada", ha advertit.
Retards en les entregues de les vacunes
A l'evolució de la Covid-19 dels pròxims mesos s'hi sumen els retards en les entregues de les vacunes. El 12 de març, la companyia farmacèutica AstraZeneca va reconèixer que només podrà lliurar als països de la Unió Europea 100 milions de dosis de la seva vacuna contra la Covid-19 fins al mes de juny. Això representa un terç de totes les que havia acordat amb la Comissió Europea, i l'empresa ho atribueix a les restriccions en l'exportació.
La vacuna d'aquesta farmacèutica també ha aixecat polseguera per alguns casos de trombosi que s'han detectat en persones vacunades. Per això, el departament de Salut va decidir apartar 2.000 dosis d'un lot que estava sota investigació. Amb tot, des del departament de Salut asseguren que això no altera la previsió de la vacunació i, paral·lelament, estudien la viabilitat jurídica de vacunar majors de 55 sense l'aval de l'Estat.