Una de les prioritats de la conselleria de Salut és garantir que la ciutadania pugui accedir a l'atenció primària en 48 hores, sigui presencial o telefònica. Un objectiu que la consellera Olga Pané ha fixat per al final de la legislatura, és a dir, per al 2028. "Espero que sigui menys, però crec que consumirà una legislatura", ha reconegut Pané aquest dijous en una trobada amb periodistes, en què ha explicat que el Comitè d’Avaluació, Innovació i Reforma Operativa del Sistema de Salut (CAIROS), format per onze experts que treballa per a la reforma del sistema de salut de Catalunya, es va reunir aquest dimecres per primera vegada. "Hi ha estratègies que estan damunt la taula del Comitè, que passen per la millora en aspectes tecnològics o en la incorporació de nous rols professionals, i els experts ja hi treballen", ha detallat la consellera. Altres prioritats de Salut són ampliar la cobertura de salut bucodental, per a la qual cosa no descarta la concertació, i reforçar els centres d'atenció a la salut mental de la infància i l'adolescència perquè estiguin més oberts a altres àmbits comunitaris. 

Pané esperarà a escoltar les propostes que li farà el CAIROS, però ha avançat que reforçar l’atenció primària no només implica "posar més recursos", sinó que també requereix una millor organització. En aquest sentit, la titular de Salut ha parlat d’aspectes tecnològics que millorin l’organització o de reforçar el rol d’altres professionals com l’administratiu sanitari. Segons les últimes dades del Departament de Salut, el 67% dels ciutadans accedeix a l’atenció primària en menys de cinc dies a Catalunya, però no hi ha un percentatge dels qui n’obtenen una resposta en menys de dos dies. "Volem que els ciutadans puguin tenir una resposta en 48 hores com a màxim i això ara mateix no ho estem aconseguint. Si piques a la porta i no te l’obren el primer, ni el segon, ni el tercer dia, el quart aniràs a l’hospital", ha reconegut Pané, que ha posat el focus sobretot en la gent gran i els problemes que els comporta no obtenir la resposta que busquen de l’atenció primària.

 

Pané obre la porta a la concertació en l'àmbit bucodental: "És una solució"

La titular de Salut ha explicat que abans que acabi l'any vol ampliar la cobertura en salut bucodental amb noves prestacions destinades a persones amb discapacitat intel·lectual i problemes d’extremitats superiors, que es volen anar estenent progressivament a tota la ciutadania durant aquesta legislatura. Les prestacions inclouran obturacions i endodòncies, serveis coneguts col·loquialment com a "empastaments" i "matar el nervi". Pané ha argumentat que es tracta de les intervencions que eviten la caiguda de peces i poden constituir un servei de prevenció en salut. Per poder garantir aquest servei, la consellera no ha descartat l'opció de concertar serveis amb clíniques o entitats de titularitat privada. "Pensem que la concertació és un problema, però la concertació és una solució", ha defensat. 

Un altre objectiu és que els Centres de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ), que atenen nens i adolescents amb trastorns de desenvolupament i amb problemes mentals habitualment derivats de l'atenció primària, s'obrin més a la comunitat, com pot ser l'escola, per tal de facilitar la detecció de problemes. Pané ha subratllat que la salut mental és un problema "important" entre els més joves, en part perquè "moltes vegades no és la família" qui té la capacitat de detectar el trastorn, perquè pot haver normalitzat que el seu fill és i actua d'una determinada manera.

Un pacte per resoldre l'"esvoranc" pressupostari

La consellera ha detallat algunes dades econòmiques a tenir en compte a l'hora de dur a terme aquestes transformacions. Ha assenyalat que la diferència entre el pressupost previst a Salut i el que finalment es gasta és d'uns 2.800 milions d'euros anuals, dèficit que es carrega als comptes de l'exercici següent, i que representen el doble del que hi havia fa una dècada. Enguany, per exemple, hi havia un pressupost de prop de 13 milions i la conselleria n'ha gastat prop de 16 milions. "Gastem una quantitat molt superior a la pressupostada", ha indicat, i ha apuntat que aquesta tendirà a ser més alta amb l'envelliment de la població. "Si ens fem grans, gastarem més", ha advertit, motiu pel qual ha reclamat un pacte entre forces polítiques per tractar de solucionar l'"esvoranc" pressupostari i garantir una bona resposta sanitària a les demandes de la ciutadania.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!