La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que les vacunes d'AstraZeneca ja han arribat a Catalunya. En total, s'han rebut 31.780 dosis que, al costat de la nova tongada de Pfizer i BioNTech i Moderna serviran per reactivar la campanya de vacunació (novament). D'aquesta manera, Vergés ha exposat que serviran també per administrar vacunes a personal dels cossos de seguretat i d'emergències, farmacèutics, fisioterapeutes i de primera línia, com per exemple bombers o personal que treballa en centres penitenciaris. "Avui es fa tota la validació per poder començar-la a administrar demà a la tarda", ha exposat. "Tenim tres autoritzacions de vacunes disponibles i des d'aquesta setmana les començarem a posar". Així, segons ha detallat la consellera hi haurà 37 centres distribuïts arreu del territori que permetran administrar la vacuna. 

Des de Salut, s'ha volgut insistir que aquesta setmana es reprendran les primeres dosis després "d'haver estat dues setmanes centrats en segones dosis de Moderna i Pfizer" per mirar de gestionar els problemes de distribució que han tingut ambdues vacunes i que va fer que les reserves de vacunes a Catalunya s'acabessin. 

Situació epidemiològica a Catalunya

La tendència del coronavirus a Catalunya va a la baixa. Els contagis van a la baixa, tot i que Salut espera que oscil·lin entre els 2.000 i 2.200 nous contagis al dia. "Això ja té una repercussió a la xarxa assistencial, la disminució de nous contagis es nota", ha detallat el secretari general de Salut, Marc Ramentol. En aquest sentit, ha exposat que "des de fa una setmana s'han reduït les incidències". 

Per altra banda, Vergés no ha informat de canvis en el percentatge de la variant britànica del coronavirus que circula a Catalunya i s'ha remès a les dades de dissabte, quan es va notificar que havia pujat fins al 17%. Precisament per això, s'ha insistit que les dades s'han de mirar "amb cautela".

Tests d'antígens per a les eleccions del 14-F

Salut ha explicat que aquest dilluns els que han estat citats per formar part de les meses en les eleccions del pròxim 14 de febrer, titulars i primers suplents, rebran un missatge per fer-se un test d'antígens. En total, unes 60.000 persones. Des del departament "va semblar que era una bona població diana", ha constatat Ramentol. 

D'aquesta manera, ha volgut remarcar també que "aquestes eleccions tenen condicions diferents, i per tant, hem acabat distribuint més tests d'antígens per aquest oferiment. El que volem dir, és que ens adreçarem a titulars i primers suplents perquè segurament acabaran sent membres de les meses, però els centres d'atenció primària estaran oberts i el sistema de salut els oferirà (als segons suplents) aquesta possibilitat". 

 

Imatge principal: dosis de la vacuna d'Oxford i AstraZeneca que ha arribat aquest dilluns a Catalunya / Efe