Salut vol tornar a sortir a buscar el virus al carrer. D'aquesta manera, segons ha informat el Departament de Salut, es faran novament cribratges amb la intenció de detectar els nous contagis de coronavirus. D'aquesta manera, hi haurà cribratges comunitaris repartits arreu del territori, també per a col·lectius vulnerables i per a població específica. Aquesta intenció s'englobaria dins l'estratègia del Govern de fer testejar massivament a la població, tal com han comentat aquesta setmana, amb la compra de 8 milions de tests d'antígens.
Ara bé, tal com han comentat en una roda de premsa, tant la consellera de Salut, Alba Vergés, i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, hi haurà dos tipus de cribratge comunitari que començaran el pròxim dilluns 23, coincidint amb l'inici de la reobertura.
Tipus de cribratges
D'una banda, hi haurà els cribratges en punts concentrats arreu del territori i de l'altra de dirigits, amb un funcionament similar als cribratges que es fan ja actualment del càncer de còlon. És a dir, la població serà notificada per tal de participar-hi i haurà d'anar a buscar un kit a la farmàcia, fer el test i retornar-lo. Malgrat tot, Argimon ha volgut deixar clar que encara no se sap quan es posarà en marxa aquest segon tipus de cribratge ni quants tests es podran fer per aquesta via.
La intenció de Salut, amb el retorn als carrers, és reduir la positivitat i arribar a les xifres de setembre, que eren del 5%. Segons ha exposat Argimon, ara estem en un 8%.
Com funciona el kit de la farmàcia?
Es tracta d'una automostra nasal i és la mateixa que s'ha plantejat als instituts. "Es tracta d'un frotis nasal i consisteix a introduir un escovilló, un o dos centímetres i donar cinc voltes. Et fa unes pessigolles i no és res més que això", ha detallat Argimon. "És més invasiu furgar-se el nas que fer-se el frotis".
"Anirem a buscar un kit a la farmàcia que està buit, igual que amb el càncer de còlon, anirem a casa i ho farem", ha exposat.
Reforçar el rastreig
"Reforçarem el rastreig amb 500 persones més dedicades a això, reforçarem l'atenció primària i farem cinc hospitals annexos", ha detallat Vergés. Tot i que ha advertit que "les noves accions no són res sense l'autoprotecció".
Així, seran prop de 3.000 persones dedicades a diferents rols en aquest circuit de rastreig del virus. Segons ha explicat la consellera, aquestes 500 persones es dedicaran a fer enquestes de casos, detectar vulnerabilitats i també donar suport territorial en aquest seguiment.