Des del Departament de Salut han detectat un error comès que està pendent de ser resolt. Així doncs, han admès haver vacunat divuit persones amb una segona dosi d'AstraZeneca que no tocava. La notícia l'ha avançat Rac1 que ha parlat amb alguns d'aquests afectats. Tots ells, són pacients a qui ja havien vacunat amb Moderna i els corresponia una segona dosi idèntica. Recordem que a l'Estat espanyol, la combinació de vacunes de diferents farmacèutiques no té l'aprovació de govern ni dels experts en salut.
Aquest error va passar a un punt de vacunació de Badalona el passat 15 d'agost i encara no han pogut localitzar tots els afectats. Així doncs, El departament "sap que ha injectat 18 vacunes errònies però en total hi ha 34 persones afectades", segons assegura Rac1. Les dades del punt de vacunació són insuficients i no saben qui li van posar la segona dosi de Moderna i a qui d’AstraZeneca i, per això, totes les persones que es van vacunar en la mateixa franja horària són susceptibles d’haver rebut la segona dosi incorrecta.
Alguns dels afectats però, ja han començat a sortir. La Georgina Olivé, de 28 anys, en declaracions a aquesta ràdio: “Em van trucar el dia després dient que a la franja horària on em van vacunar s’havien barrejat vacunes d’AstraZeneca. Jo no sabia quina m’havien posat”. Des del centre, li van voler fer un seguiment durant quinze dies i la van trucar cada tres per preguntar-li com es trobava. També li han demanat una analítica per saber els anticossos que havia generat. Però ara es queixa que ningú li vol fer la prova i que ni al centre de Badalona, ni al seu CAP, a Sant Joan Despí, li donen cap resposta: “No hi ha instruccions clares. El doctor no em vol fer l’analítica. Segueixo sense saber res”.
Per tant, el cas de la Georgina continua sent un gran interrogant. La Georgina no pot saber si té la segona dosi correcta o la d’AstraZeneca però diu que al certificat de vacunació li consta com si s’hagués vacunat amb la segona. Salut diu que l’anàlisi serològica se’ls farà passat un mes des de la segona dosi i remarca que es tracta d’un cas aïllat dins d’un pla de vacunació en què s’han administrat més de 10 milions de vacunes.
El 29 de gener de 2021, l’Agència Europea de Medicaments (EMA) va autoritzar la vacuna d'Oxford/AstraZeneca (Vaxzevria) a la Unió Europea. Aquesta és la tercera vacuna que entra en funcionament. Actualment, ja forma part de la campanya de vacunació i de moment s’està administrant a les persones que tinguin una edat compresa entre els 60 i els 69 anys. L’Agència Europea de Medicaments va cancel·lar de manera cautelar i temporal l’administració de la vacuna d’Oxford/AstraZeneca el dilluns 15 de març. El seu Comitè d’Avaluació de Riscos de Farmacovigilància (PRAC) la va tornar a avalar el dijous 18 de març, després d’arribar a la conclusió que no es pot demostrar una relació de causa-efecte entre l’administració de la vacuna i el risc de coàguls de sang en les persones que la reben.
Tot i això, en casos molt excepcionals, la vacuna pot estar associada amb la formació de trombes amb presència de trombopènia, inclosa la trombosi de sinus venosos cerebrals (TSVC). L’Agència Europea del Medicament ho continua estudiant. El Comitè d’Avaluació de Riscos de Farmacovigilància (PRAC) també va arribar a la conclusió que no hi ha evidència d'un problema relacionat amb lots específics de la vacuna o amb llocs de fabricació determinats. Els beneficis de la vacuna contra la Covid-19 continuen superant el risc d’eventuals efectes adversos.