Ha trigat molt, però finalment l’Estat ha decidit tirar pel dret a la Comunitat de Madrid, desbordada per la segona onada de coronavirus. La justícia va tombar ahir les mesures de confinament perimetral de la capital espanyola i el govern d’Isabel Díaz Ayuso ha tornat a la seva recepta inicial: l'immobilisme. En aquest context, el govern espanyol s’ha reunit d’urgència i ha aprovat el decret de declaració de l’estat d’alarma durant almenys dues setmanes. Anirà acompanyat d'un macrodesplegament policial de 7.000 agents.
Salvador Illa ha explicat que les mesures de confinament perimetral seran "exactament les mateixes" que fins ahir, però "amb una altra cobertura jurídica". Entraran en vigor immediatament. Segons informen des del govern espanyol, "tan aviat com acabi el Consell de Ministres d'enviarà al BOE per a la seva publicació". Afectaran els mateixos nou municipis, amb l'excepció d'Alcalá de Henares, que ha millorat les seves xifres. Confien que amb dues setmanes n'hi hagi prou.
Per altra banda, el ministre de l'Interior ha anunciat un ampli dispositiu policial, amb més de 7.000 efectius de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil destinat a controlar les entrades i sortides i sortides d'aquests municipis.
En la seva intervenció inicial, el ministre de Sanitat ha fet una “cronologia dels fets” per a demostrar que el govern espanyol ha intentat lluitar contra el virus mentre “la presidenta de la Comunitat de Madrid ha decidit no fer res”. I ha repassat algunes dades: 63 morts l’última setmana, 3.631 hospitalitzats o “498 persones a l’UCI lluitant contra la vida i la mort”. En aquest sentit, ha constatat com a Madrid hi ha transmissió comunitària i com ciutats com Paris o Berlin han actuat abans amb molta menys incidència. Preguntat sobre si com a govern han arribat tard per intervenir, ha fugit d’estudi. I ha conclòs amb un missil: "La paciència té un límit. No hi ha més cec que el que no vol veure".
Trucades Sánchez-Ayuso
Abans que comencés el Consell de Ministres extraordinari, Sánchez ha parlat per telèfon amb Ayuso. La presidenta madrilenya li ha demanat encara més temps. El president espanyol li ha replicat que "cal protegir la salut pública ja, i s'aprovarà l'estat d'alarma", segons fonts de l'executiu central. Aquestes mateixes fonts assenyalen que, en les pròximes dues setmanes, els equips continuaran parlant dels escenaris.
Ahir Pedro Sánchez va parlar fins a dues vegades amb Isabel Díaz Ayuso. El president espanyol va donar a la presidenta de la Comunitat de Madrid tres opcions per superar el veto del TSJM a com s’ha fet el confinament perimetral. La primera, que la Comunitat dicti una nova ordre emparada en la llei de mesures especials en matèria de salut pública. La segona, que la Comunitat sol·liciti la declaració de l'estat d'alarma. I la tercera, que el declari el govern espanyol sense sol·licitud prèvia.
Justícia desigual
No és només una frase feta: la justícia no és igual per a tothom. Ahir, el Tribunal Superior de Justícia de Madrid tombava el confinament perimetral de la capital espanyola i nou municipis de la seva àrea metropolitana. En canvi, avui el seu homòleg a Castella i Lleó ha ratificat unes mesures idèntiques per a les ciutats de Lleó, Palència i San Andrés del Rabanedo. Segons el breu comunicat del TSJCL, les ordres estan "encaminades a contenir la pandèmia". En canvi, el TSJM hi va veure afectació dels drets fonamentals.
El govern de Castella i Lleó va decidir aplicar aquestes mesures de confinament perquè aquests municipis tenen una incidència acumulada superior a 500 casos per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies, una positivitat de les PCR superior al 10% i un nivell d'ocupació de les UCI superior al 35%. En el cas de Lleó, en superar els 100.000 habitants, són d'aplicació les mesures mínimes acordades pel Ministeri de Sanitat inicialment amb la Comunitat de Madrid. En els tres municipis es restringeix l'entrada i sortida, excepte per aquelles excepcions previstes per l'ordre.
Les mateixes mesures
Segons el document aprovat, Madrid haurà d'aplicar unes mesures "mínimes", com fins ahir. Entre aquestes, el tancament perimetral menys aquelles excepcions permeses, la reducció de trobades a sis persones o el tancament de locals comercials a les deu de la nit amb un aforament del 50%; en les terrasses, aquest aforament serà del 60%. Els bars hauran de tancar a les onze de la nit, i a les deu ja no podran admetre nous clients.