Un total de 250 professionals de l'Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona han començat a rebre aquest dissabte la primera dosi de la vacuna de Modernasegons ha informat el departament de Salut. Són les primeres persones de Catalunya que reben aquest tractament per combatre la Covid-19

Espanya té previst rebre un total de 600.000 dosis en sis setmanes, que serviran per vacunar unes 300.000 persones, ja que cada usuari requerirà dues injeccions. En aquest context, la Moncloa va confirmar el dimarts que havia rebut les primeres 37.500 vacunes –en concert 357 caixes de 100– de Moderna. L'endemà la conselleria de Salut va anunciar que havia adquirit les primeres 5.800 dosis

Un sanitari mostra una dosi la vacuna de Moderna abans de subministrar-la a un treballador de l'Hospital Sant Joan de Déu / departament de Salut

Unes 2.000 vacunes pels sanitaris de la UCI

En un primer moment, l'Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona ha rebut un total de 2.000 dosis, que serviran per vacunar els que treballen en primera línia d'urgències i la Unitat de Cures Intensives (UCI), que són els primers que han de bregar amb el coronavirus. Amb tot, el centre hospitalari estima que a finals de la setmana que ve tota la plantilla haurà rebut la primera injecció. 

Al detall, l'hospital maternoinfantil de Sant Joan de Déu ha estat el primer d'administrar aquest tractament "Estem encantats, ens era igual quina fos, però teníem ganes que arribés", ha assegurat el director mèdic de l'hospital, Miquel Pons, a l'ACN.

Una de les primeres a rebre la vacuna ha estat Elisabet Socies, infermera de la UCI d'aquest centre mèdic, que ha manifestat: "És la manera d'ajudar a fer que tot això desaparegui, aturar-ho de mica en mica i que a poc a poc puguem tornar a la normalitat". Segons fonts de l'hospital consultades per l'ACN, pràcticament, tots els treballadors han acceptat posar-se aquest tractament. 

Mataró i Amposta també rebran la vacuna de Moderna

Aquest no és l'únic centre sanitari en el qual se subministrarà el tractament de Moderna, ja que demà es començarà a aplicar també en els hospitals de Mataró i Amposta.

En un altre context, també es preveia que es vacunés amb els professionals de sanitaris de la Fundació Althaia (Manresa), però aquests rebran la medicació de la Pfizer Bionthec, amb la qual es va iniciar la campanya de vacunació contra la Covid-19 el passat 27 de desembre i ha estat la primera de subministrar-se a la Unió Europea i, per tant, també a Catalunya. 

Avantatges de Moderna sobre Pfizer

En el cas de la vacuna de Moderna, que té una eficàcia del 94,1% s'ha de conservar a 20 graus sota zero, per la qual cosa la seva logística és més senzilla que la de Pfizer que ha de romandre a 70 graus sota zero. Aquesta vacuna té una immunitat pel període d'un any. Al detall, la UE ha reservat 160 milions de dosis. 

Ambdues vacunes utilitzen la mateixa tecnologia, que és el primer cop que s'aplica al món. Aquesta consisteix a injectar al cos ARN, el qual li dona instruccions perquè aprengui a detectar quan està davant del coronavirus i, d'aquesta manera, fabricar la proteïna que es requereix per combatre'l.