Uns 500 sanitaris s'han concentrat aquest matí de dimarts a la plaça Sant Jaume per després dirigir-se al Parlament de Catalunya en el que és la primera jornada de vaga d'una setmana marcada per les mobilitzacions tant dels sanitaris com també del sector educatiu i dels taxistes. La vaga d'avui havia estat convocada per la Intersindical, per evitar que cap col·lectiu professional capitalitzés la protesta, i a ella se li han adherit el sindicat Infermeres de Catalunya, llevadores i altres treballadors del sistema de salut, mentre que els Metges de Catalunya, el sindicat majoritari al país, va convocar a partir de demà, 25 de gener.

 🩺 Vaga de metges, infermeres i personal sanitari el 24, 25 i 26 de gener: com serà l'aturada a la sanitat?

En aquesta primera manifestació els professionals de la salut han demanat millores en el sistema, especialment mesures davant un augment exponencial de la pressió assistencial que no permet atendre en les condicions òptimes als pacients, però també unes millors condicions laborals. Amb lemes com "sense infermeria no hi ha sanitat", "perquè oferim unes cures de primera, però ens tracten com a professionals de segona", "estem explotades", "tenir vocació no significació explotació" o "aplaudiment ahir, bufetades avui", Infermeres, llevadores, auxiliars i altres col·lectius s'han manifestat davant el Palau de la Generalitat, mentre a dins de l'edifici el Govern celebrava el seu Consell Executiu. 

Suport de diputats de la CUP

Des d'allà s'han dirigit al Parlament de Catalunya, passant per la Via Laietana a crit de "ja n'hi ha prou" i on les infermeres han reivindicat la seva professió: "Som infermeres, no metges", han anat cridant. Un cop davant la cambra catalana, representants parlamentaris de la CUP s'han acostat a la protesta, entre les quals Dolors Sabter i la diputada cupaire Laia Estrada, que forma part de la Comissió de Salut.  Via Twitter, la diputada cupaire també ha recordat que la vaga a la sanitat no només és de metges, sinó de tots els col·lectius: "La infermeria combativa es manifesta a les portes del Parlament per deixar clar que la Vaga de Sanitat és de TOTES les professionals! Calen millorar les condicions laborals del personal sanitari i cal un canvi de model ja!", ha escrit. La presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, també s'ha apropat a traslladar el seu suport als professionals. 

Laura Borràs amb els sanitaris / Carlos Baglietto 

Seguiment de la vaga 

 "O comencem a sacsejar la situació o no ens en sortirem", ha advertit Nèstor Sastre, de la Intersindical, en una atenció als periodistes. Aquest sindicat havia convocat vaga per avui i demà 25 de gener, una aturada adreçada a tots els treballadors de l'àmbit sanitari i sociosanitari. Amb tot, segons ha comunicat el Departament de Salut, aquesta pràcticament no ha tingut seguiment en el torn de nit: en el personal facultatiu ha estat d’un 0% i a la resta de personal d’un 0,3%. Al torn de matí el seguiment dels facultatius ha pujat lleugerament fins a un 1,1% i en la resta de personal ha estat d’un 1,4%.

La manifestació dels sanitaris / Carlos Baglietto 

Negociacions amb Salut

Aquest dilluns, el sindicat Metges de Catalunya es va reunir amb el Departament de Salut després que la trobada de divendres passat fracassés. De fet, van optar per ampliar la vaga tres dies més, a principis de febrer. Amb tot, a la sortida de la reunió, el seu secretari general, Xavier Lleonart, reconeixia que hi va haver progressos durant la trobada: "Hem trobat algun punt més de consens amb l'administració, però encara és d'hora per dir si són suficients punts de consens per a dir que hi ha un acord", ha dit Lleonart. Aquest dimarts, es tornen a trobar a hores que comenci la seva vaga.