Gairebé dos anys després de l'esclat de la pandèmia i la declaració del primer estat d'alarma, cada cop tenim a l'abast més eines per lluitar contra la covid. A banda de les vacunes, que serveixen per evitar, essencialment, els casos més graus d'aquesta malaltia i intentar reduir els ingressos a les UCI i hospitals, en els últims mesos i setmanes les farmacèutiques s'han posat les piles per crear medicaments per la prevenció del coronavirus i també per aquelles persones que ja s'han contagiat. En les últimes hores, la Comissió de Salut Pública, on hi són representats el Ministeri de Sanitat i les autonomies, ha aprovat el medicament Evusheld de la farmacèutica AstraZeneca. Aquest anirà dirigit a persones de més de 18 anys que tenen alguna immunodepressió greu i que no responen a la vacunació, així com les que tenen contraindicada la vacuna i pateixen un risc molt alt de malaltia greu en cas de contagiar-se. Sanitat ja ha adquirit 30.000 dosis del medicament, que el passat mes de desembre ja va aprovar l'agència de medicaments dels EUA (FDA). En els assajos clínics, Evusheld va mostrar un 77% d'eficàcia per prevenir la malaltia simptomàtica: de les 5.100 persones que van rebre el medicament, van emmalaltir de manera greu. Tampoc es va registrar cap mort. De moment, a Europa, l'EMA encara no l'ha aprovat definitivament, ja que el medicament es troba en fase de revisió permanent, però els Estats membre ja en poden fer ús.
Aquesta no ha estat l'única novetat derivada de l'última reunió de la Comissió de Salut Pública, ja que també es va decidir incloure l'aplicació de la vacuna Novaxovid (Novavax) i les dosis de record en persones amb condicions d'alt risc i en tractaments amb immunosupressors. Pel que fa a la vacuna de Novavax (la cinquena que s'inocula a Espanya, després de Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen), aquesta s'ha recomanat a les persones que no s'ha pogut vacunar o han rebut la vacunació incompleta per alguna reacció al·lèrgica a algun dels components d'altres vacunes disponibles o per altres indicacions mèdiques. Per la resta, Salut Pública ha decidit mantenir els set dies d'aïllament per a persones que han donat positiu en covid (els dies de quarantena es van reduir durant les festes de Nadal enmig d'un esclat de contagis, passant de 10 a 7 dies), així com les quarantenes pels no vacunats. A més, continuen exemptes d'aïllament les persones amb la pauta completa de vacunació que hagin estat contacte estret amb un positiu.
Altres medicaments
A finals de gener, l'Agència Europea de Medicaments (EMA) va autoritzar la venda de Paxlovid, la pastilla de Pfizer contra la covid-19, convertint-se així en el primer antiviral oral en la Unió Europea per tractar la malaltia. Concretament, el comitè de medicaments humans de la institució va recomanar la concessió d'una autorització de comercialització condicional per al medicament per tractar la covid-19 en adults que no necessiten oxigen suplementari i que tenen un risc més gran que la malaltia es torni greu. Per arribar a aquesta conclusió, l'EMA va avaluar les dades d'un estudi amb pacients contagiats que mostrava que el tractament amb Paxlovid va reduir significativament les hospitalitzacions i les morts de pacients que tenien una condició que els posava en risc de patir la covid-19 de manera greu. Des de l'Estat, es preveia la compra de 344.000 tractaments per aquest 2022. Per comparar-ho amb altres països de l'entorn, França en va comprar 500.000, repartides arreu de les farmàcies. La compra del Paxlovid va ser un dels grans anuncis de Pedro Sánchez el mateix dia que anunciava que "aviat" es començaria a tractar la covid com una grip. Aquesta declaració, enmig d'una onada amb rècords de contagis diaris, va ser molt polèmica, i Carolina Darias va haver de matisar que es faria aquesta passa endavant un cop passada la sisena onada.